NEŽELJENI SPORAZUM

Francuska i Austrija se odmetnule od Njemačke oko TTIP-a

03.05.2016 u 12:08

Bionic
Reading

Francuski ministar trgovine Matthias Fekl izjavio je u utorak da je vjerojatna obustava trgovinskih pregovora između Europske unije i Sjedinjenih Država

Pregovarači pokušavaju postići sporazum prije odlaska američkog predsjednika Baracka Obame s dužnosti u siječnju, ali i dalje ima spornih pitanja, od standarda sigurnosti hrane do potpore malim poduzećima.


Francuska je posebice glasna zbog, kako to ona vidi, nedostatka pomaka na američkoj strani. 'S obzirom na pristup koji danas poduzimaju Sjedinjene Države, obustava pregovora je najvjerojatnija opcija', rekao je Fekl za radio Europe 1. Fekl je izjavio u travnju da pregovore treba prekinuti u slučaju nedostatka daljnjeg napretka.

Njegova posljednja izjava došla je dan nakon što je Greenpeace pozvao na zaustavljanje pregovora zbog bojazni da bi taj sporazum ugrozio sigurnost hrane. Kako bi poduprla tu tvrdnju, organizacija je objavila velik dio dokumenata iz povjerljivih pregovora između EU-a i Sjedinjenih Država o Transatlantskom trgovačkom i investicijskom partnerstvu (TTIP).

Greenpeace tvrdi da SAD želi oslabiti europska ograničenja u vezi s genetski modificiranim organizmima i hormonski tretiranim mesom te da Amerikanci žele da Europljani odustanu od tzv. načela opreza koja obvezuju zakonodavce na oprez u svim slučajevima kada postoje znanstvene sumnje oko prikladnosti nekog proizvoda za ljudsko zdravlje.

I Austrija također zazire od sporazuma. Austrijski kancelar Werner Faymann istaknuo je da Austrija trenutno zasigurno ne može dati pristanak sporazumu o slobodnoj trgovini između EU-a i SAD-a (TTIP).

'Moja skeptičnost prema TTIP-u se pokazala opravdanom najnovijim objavama', istaknuo je u priopćenju povodom objavljivanja dokumenata o pregovorima u vezi s tim sporazumom.

Faymann je poručio da se pokazalo da s pravom postojeća zabrinutost građana mora biti shvaćena ozbiljno. Privatni arbitražni sudovi se moraju odbiti, a zbog toga i TTIP. Također, naglasio je, Austrija neće dozvoliti miniranje socijalnih, ekoloških i standarda u oblasti namirnica.

'Slabljenje naših standarda ne dolazi u obzir', poručio je i zamjenik kancelara i ministar gospodarstva Reinhold Mitterlehner, prenosi B92.  On je istakao da postoje granice koje ne smiju biti prekoračene i da će Austrija dati svoj pristanak ishodu pregovora samo ako budu osigurani visoki standardi i postignut fer dogovor.  I ministar poljoprivrede Andra Ruprehter poručuje da Austrija neće svoju poljoprivredu žrtvovati zbog sporazuma o slobodnoj trgovini. Naglasio je da Europska komisija mora voditi oštre pregovore i najavio da je Austrija spremna reći 'ne' TTIP-u.

Mitterlehner je podsjetio da, nakon što se postigne dogovor između EU-a i SAD-a, nacionalni parlamenti i Europski parlament moraju glasovati o završnom tekstu.

Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem odbacila je te optužbe, ističući da dokumenti koji su procurili odražavaju pregovaračka stajališta EU-a i SAD-a, a ne konačni dogovor, te da nije čudno to da dvije strane imaju različita mišljenja.

Bijela kuća
priopćila je u ponedjeljak da nema komentara oko objave dijela dokumenata iz pregovora o TTIP-u, ali da objava neće skrenuti pregovore sa zadanog pravca.

TTIP ima cilj stvaranja najveće zone slobodne trgovine na svijetu s 800 milijuna stanovnika. Brojni protivnici toga sporazuma pribojavaju se da će on sniziti dosegnute standarde i ići na ruku velikim korporacijama, a na štetu potrošača i nacionalnih vlada.