koronakriza

Francuska će nakon ljeta pomagati samo tvrtkama u problemima

30.08.2021 u 14:51

Bionic
Reading

Francuska će od kraja rujna početi smanjivati kriznu potporu kompanijama i usmjeriti je isključivo kompanijama koje još nisu 'isplivale' iz problema, izjavio je u ponedjeljak ministar financija Bruno Le Maire

Početkom koronakrize predsjednik Emmanuel Macron obećao je potporu kompanijama kako bi opstale "bez obzira na cijenu", želeći ograničiti štetu u drugom po veličini gospodarstvu eurozone.

Francuska je otada potrošila 80 milijardi eura, što odgovara gotovo četiri posto BDP-a, na različite programe podrške kompanijama, zajamčivši im i 160 milijardi bankarskih kredita.

“Gospodarstvo radi s 99 posto (pretkriznih) kapaciteta i moramo napustiti načelo 'bez obzira na cijenu'", rekao je Le Maire novinarima nakon sastanka s poslovnim udruženjima.

"To ne znači da ćemo napustiti tvrtke koje se još uvijek bore s krizom“, naglasio je ministar.

Izravna plaćanja iz fonda solidarnosti koji jamči brzu isplatu državne pomoći, bez puno pitanja, bit će po Le Maireovoj najavi ukinuta do kraja sljedećeg mjeseca.

Kompanije u turističkom sektoru, koje dotada ne isplivaju iz problema, moći će koristiti državnu potporu skrojenu upravo za pokrivanje većine fiksnih troškova u turizmu, ali uz stroži nadzor.

Ministar je naglasio i da nove mjere suzbijanja pandemije, uključujući obaveznu potvrdu o cijepljenju pri ulasku na javna mjesta poput kafića, velikih trgovačkih centara i vlakova, nisu značajnije utjecala na gospodarstvo, sudeći prema tjednim podacima o kartičnim plaćanjima.

Francuska vlada očekuje da će gospodarstvo u ovoj godini porasti za šest posto, napominje Reuters.