pritisak na medije

Fotografija Vučića ispred snajperske puške izazvala žestoku reakciju, tjednik NIN izišao s bijelom naslovnicom

28.11.2019 u 16:23

Bionic
Reading

Beogradski tjednik NIN pojavio se u četvrtak u prodaji s bijelom naslovnicom nakon što je, zbog žestokog pritiska državnih i partijskih dužnosnika vladajuće koalicije i dijela javnosti, njemački vlasnik NIN-a Ringier Axel Springer odlučio povući naslovnicu na kojoj je arhivska fotografija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ispred cijevi snajperske puške na jednom sajmu oružja

Fotografija naslovnice objavljena je u srijedu kao najava današnjeg tiskanog izdanja NIN-a i nastavka serije tekstova o aferi s prodajom oružja u koju je umiješan otac vicepremijera i ministra policije, inače visokog dužnosnika vladajuće SNS, Nebojše Stefanovića.

Uslijedila je serija oštrih reagiranja državnih i partijskih dužnosnika vladajuće koalicije i dijela javnosti, uz manje-više slične ocjene da se predsjedniku Srbije „crta meta na čelu“, te da naslovnica priziva Vučićevo ubojstvo, uz asocijacije na atentat u kojem je ubijen nekadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić.

Redakcija NIN-a uzvratila je ocjenom da su samo „najmračnijim umovima“ mogle pasti na pamet „gadosti koje se pripisuju“ redakciji zbog naslovnice novog broja, te da ni novinarima niti uredništvu nije palo na pamet to za što ih optužuju.

U četvrtak ujutro vlasnik NIN-a, njemački medijski koncern Ringier Axel Springer, objavio je da se „neprimjerena“ naslovnica povlači, ali da tekst o aferi ostaje nepromijenjen.

Vučić je danas reagirao ironično ocijenivši da je NIN reklamirao kvalitetnu pušku srpske proizvodnje, ali se potom ispravio.

“Snajper je finski, srpska kompanija ga je izlagala na Sajmu naoružanja te 2017. godine. Čestitam im na dobrom izboru snajpera“, prenio je prorežimski tabloid „Kurir“ Vučićevu današnju izjavu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je njemačkom vlasniku NIN-a što je pokazao „dovoljno odgovornosti“ da se promjeni naslovna strana.

  • +9
Aleksandar Vučić Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Ministarstvo informiranja drži da je cijeli slučaj „žalostan primjer odsustva skrupula i urušavanja dobrog ukusa i novinarske etike u duboki ponor“.

Udruga novinara Srbije (UNS) drži da je riječ „aktu cenzure“ u kojemu je „izdavač suspendirao pravo uredništva na samostalnost uređivačke politike, iako izdavač ima pravo štititi reputaciju svoje kompanije“. Objavljivanje fotografije na naslovnoj strani NIN-a na kojoj je puška uperena u predsjednika Srbije, UNS drži „lošom uredničkom odlukom koja može povrijediti osjećaje čitatelja i javnosti“.

Predsjednik Neovisne udruge novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić ne vidi „ništa sporno“ u naslovnici, niti u naslovu ima „spomena nekog atentata ili ubojstva“, a reagiranje i pritiske na redakciju ocjenjuje kao „mašinu spinovanja i ludnice“.

„Naravno, suočavamo se s moćnim protivnikom koji te gazi i ti se non-stop moraš braniti", rekao je Bodrožić.

Današnje izdanje NIN-a do ranih popodnevnih sati nije isporučeno većini kioska u središtu Beograda, niti u unutrašnjosti Srbije, ali su se međuvremenu kod uličnih prodavača tiska pojavila oba izdanja NIN-a – i primjerci koji su tiskani s originalnom naslovnicom i izdanje bez sporne fotografije umjesto koje je prazan bijeli prostor. „Nisu im mogli napraviti bolju reklamu“, tvrde ulični prodavači.