umjetna inteligencija

Fotografija Putina kako kleči pred Xijem zapalila je društvene mreže, stručnjaci tvrde da je u pitanju lažnjak

23.03.2023 u 19:13

Bionic
Reading

Na internetu se pojavila fotografija na kojoj se vidi kako predsjednik Rusije Vladimir Putin kleči pred predsjednikom Kine, Xi Jinpingom. Iako je u malo vremena podignula mnogo prašine vjeruje se da je fotografija lažna, odnosno izrađena je uz pomoć programa umjetne inteligencije

Nakon posjeta predsjednik Kine Xi Jinping Moskvii ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na internetu se pojavila neobična fotografija koja se munjevito proširila svim društvenim mrežama. Na spornoj fotografiji se vidi kao Putin kleči pred Xi Jinpingom. Tvrdilo se da je fotografija nastala tijekom posjete kineskog predsjednika Rusiji, ali se ispostavilo da se radi o lažnoj slici, piše DW.

Dakle, ne, Putin se nije poklonio Xiju - fotografija je lažna. Osim činjenice da bi takva gesta podložnosti jednog vođe pred drugim bila vrlo nerealna, istraživanje DW-a pokazuje da je sliku Xija i Putina najvjerojatnije generirala umjetna inteligencija. Brojni pokazatelji idu u prilog tome.

Pažljiviji pregled fotografije otkriva nekoliko detalja: stražnja cipela osobe koja kleči, za koju se kaže da je Putin, nesrazmjerno je velika i široka. List te iste noge izgleda izduženo. Polupokrivena glava osobe također je vrlo velika i nije proporcionalna ostatku tijela. Uho je neobično deformirano i ima nekoliko nedefiniranih izbočina kojih nema na drugim fotografijama na kojima se vidi Putinovo uho. Xijevo uho također izgleda deformirano kada se poveća. Međutim, najupečatljivija nedosljednost na slici ne tiče se Putina ili Xija, već osobe koja stoji s njihove lijeve strane. Čovjekove ruke kao da se stapaju jedna s drugom.

Iskustvo je pokazalo da su sve to abnormalnosti koje nastaju na slikama koje generira umjetna inteligencija.