KUPANJE NA KORNATU

Fotograf spašavao glavu pred kanaderom

23.04.2010 u 09:05

Bionic
Reading

Fotograf i vlasnik turističke agencije 'Srce Dalmacije', 29-godišnji Marko Lepur iz Murtera, čak je dva puta na otoku Kornatu morao spašavati živu glavu pred kanaderom koji je na njega sručio pune spremnike vode

Lepur se nalazio na Magazinovoj škrili, glatkoj i goloj vapnenačkoj plohi na Kornatu odakle je fotoaparatom i kamerom bezbrižno snimao krajolik kada mu je iznad glave proletio kanader ispustivši 'vodenu bombu'. No, tu nije bio kraj, jer je kanader napravio krug, napunio spremnike i u niskom letu krenuo ravno prema njemu te ga ponovno zalio, piše Novi list

Lepur je uvjeren da ga je posada kanadera vidjela jer je stajao na potpunoj goleti i mahao im. Vidjevši da se ne zaustavljaju na koncu se sa svom opremom bacio u bijeg i skrio pod jednim drvetom ispod kojega nije izvirio dok nije bio siguran da je opasnost prošla.

Bez namjere

Načelnik MORH-ove službe za odnose s javnošću, Goran Grošinić, na upito događaju na Kornatu kazao je da će ministarstvo vidjeti o čemu jeriječ i zatražiti izvješće od zapovjednika posade, no siguran je daposada nikoga nije namjerno zalila vodom.

– U šoku sam. Ne mogu vjerovati što se dogodilo. Došao sam barkom iz Murtera na Magazinovu škrilu kako bi napravio fotografije i snimke za internet stranicu svoje agencije jer je to turistima atrakivno za vidjeti.

Stajao sam na ogromnoj ravnoj bijeloj ploči. Vidio sam kanader kako leti i nastavio sam snimati, no on mi se sve više i više približavao, spustio se, prošao mi desetak metara iznad glave i cijeli tank vode pustio na mene – prepričava Lepur.

U prvi trenutak pomislio je da možda pilot nije gledao ispred sebe ili da su se odlučili našaliti i politi ga, no šok je uslijedio kada je kanader napravio krug i ponovno se vratio leteći prema njemu.

– Dolazi mi velikom brzinom, ogroman je, ne možeš ni lijevo ni desno. Mahao sam, od šoka nisam znao što bi i oni su me opet zalili. Počeo sam bježati i sakrio sam se ispod jednog stabla do kojega sam uspio doći. Nastavili su me nadlijetati i vrtiti se. Sreća pa mi je mobitel usprkos vodi ostao u funkciji. Nazvao sam Centar 112, molio sam ih da nešto naprave i rekao da neću izići ispod stabla dok se ne maknu', kazao je Lepur

Prijavu su potvrdili i u Centru 112 i u šibenskoj policiji čija je glasnogovornica Marica Kosor kazala kako je zabilježena dojava da je mladića na Kornatu kanader dva puta zalio vodom te je upućen da dođe u PU prijaviti ako ima oštećenja. Lepur je jučer i otišao na policiju prijaviti, kako veli, napad ali i nastalu štetu jer mu je 'vodena bomba' uništila kameru.

Inače, kanaderi već 20 godina vježbaju upravo na Magazinovoj škrili na kojoj se zatekao Lepur, a je li ga posada uistinu vidjela i namjerno ciljala ili ne, za sada nije poznato.