strava u grčkoj

[FOTO/VIDEO] U samo deset dana drugi najveći grčki otok Eubeja postao je zgarište. Snimka iz svemira pokazuje razmjere katastrofalnih požara

12.08.2021 u 12:45

Bionic
Reading

Na grčkom otoku Eubeji požari haraju sad već deset uzastopnih dana, a najnovije satelitske snimke pokazuju razmjere katastrofe koja ga je zadesila

Diljem Grčke već desetak dana haraju katastrofalni požari. Na sjeveru Eubeje (otok se još naziva i starim imenom Evia), drugog najvećeg grčkog otoka, vatrogasci i volonteri već danima se bore velikim požarom. Blizu antičke Olimpije, na Peloponezu, izbio je požar koji se proširio do Gortinije u utorak. Izgorila je šuma, a vlasti su evakuirale 20 sela. Oko 580 grčkih vatrogasaca, kojima pomažu kolege iz Francuske, Velike Britanije, Njemačke i Češke, bori se s požarom u Gortiniji.

Požari su izbili tijekom najgoreg toplinskog vala u Grčkoj u posljednja tri desetljeća.

U ljetovalištu Pefki na Eubeji, vlasnik kafeterije Thrasyvoulos Kotzias (34), promatrao je praznu plažu.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: AFPTV

"Da nismo imali ove probleme plaža u Pefkiju bila bi puna. Sada smo tu samo mi", kazao je. "Da su helikopteri i kanaderi došli odmah i djelovali šest, sedam sati, požar bi bio ugašen prvoga dana", dodaje.

Najnovije snimke Copernicusa EU pokazuju posljedice katastrofalnih požara na otoku Eubeji, a koji je u samo desetak dana gotovo pa postao zgarište.

Sustav Copernicus čini skupina namjenskih satelita (porodica satelita Sentinel) i dodatne misije (postojeći komercijalni i javni sateliti). Sateliti Sentinel posebno su projektirani kako bi zadovoljili potrebe usluga programa Copernicus i njihovih korisnika. Lansiranjem satelita Sentinel-1A 2014. Europska unija krenula je s realizacijom plana da do 2030. u orbitu postaviti konstelaciju od gotovo 20 dodatnih satelita. Copernicus prikuplja i podatke od in situ sustava kao što su zemaljske postaje koje isporučuju podatke prikupljene mnoštvom senzora na kopnu, moru ili u zraku.

  • +18
Požar na grčkom otoku Evia Izvor: EPA / Autor: KOSTAS TSIRONIS