nezapamćene poplave

[FOTO/VIDEO] Dramatično kod Vrgorca! Voda i dalje nadire, brojne obitelji su evakuirane, na terenu gradonačelnik i spasitelji, a najgore tek stiže

10.12.2020 u 09:36

Bionic
Reading

Prirodna nepogoda koja je pogodila sela na rubnim dijelovima polja Bunine kod Vrgorca iz dana u dan sve je veća, a sudeći prema najavama nadležnih, situacija se danas neće smiriti

Polje kod sela Kokorići u blizini Vrgorca poplavilo je izbijanjem podzemnih voda zbog velike kiše koja pada posljednjih dana. Prema podacima s terena, trenutno su deseci kuća pod vodom, a brojna domaćinstva su prometno odsječena. Mještani iz kuća spašavaju što se spasiti može, namještaj nose na katove, grade se zečji nasipi, a u tome im pomažu pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja i radnici Vodoprivrede.

  • +48
Evakuacija mještana i gradnja zečjih nasipa u poplavljenom selu Kokorići Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas

U evakuaciju stanovništva uključio se i HGSS.

Video: Miroslav Lelas/PIXSELL

Na području Vrgorca pod vodom su ceste, ugrožene su i kuće u selima uz rubne dijelove polja Bunine i Jezera, u koja se zbog velikih količina kiše slijeva i voda iz izvora Žiljina, a iz najugroženijeg sela Kokorića može se izići samo čamcima, bagerima Vodoprivrede i terenskim vozilima HGSS-a, javlja N1.

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić zahvalio je svima koji pomažu njegovom kraju koji su pogodile poplave, donosi Dalmatinski portal. 'Veliko hvala svim ljudima koji posljednjih dana zovu i nesebično nude pomoć. Svim volonterima, radnicima i ljudima na terenu. Teško se boriti s prirodom, ali svi daju sve od sebe. Ono što nas ne slomi, to nas ojača', napisao je Pranić i dodao kako ih pravi posao čeka kada sve ovo prođe. 'Previše godina slušamo priče o dodatnim sustavima odvodnje viška vode. Ne mogu se pomiriti s činjenicom da nismo mogli više napraviti od pothvata fra Ante Gnječa iz davne 1938. godine, kada je sagrađen jedini tunel za odvodnju viška vode prema Baćinskim jezerima', zaključio je Pranić.

Iako je selo Kokorići poplavljeno, mještanin iz sveg glasa pjeva pjesme Olivera Dragojevića.

Video: Miroslav Lelas/PIXSELL

  • +11
Poplava kod Vrgorca Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic

na terenu i hgss

[FOTO] Situacija se ne smiruje! Kod Vrgorca poplavljeno 10 kuća, a brojni stanovnici napustili domove

Pogledaj galeriju

Najgore se, najavila je Iva Kuzmanić iz Hrvatskih voda, očekuje danas - vodostaj bi trebao porasti još za metar, javlja HRT. Pripadnici svih službi, od Hrvatskoga crvenog križa, HEP-a, Hrvatskih voda, Vrgoračkog komunalnog poduzeća do HGSS-a iz svih dijelova Hrvatske - danima nastoje pomoći mještanima da spase što se spasiti da. Šteta je već na prvi pogled velika, pa je gradonačelnik Vrgorca od splitsko-dalmatinskog župana zatražio proglašenje elementarne nepogode.