obilna kiša

[FOTO/VIDEO] Poplava u Novom Vinodolskom i na Krku. Ulice preplavila voda, nastao je kaos

18.11.2022 u 11:38

Bionic
Reading

Obilne kiše tijekom noći i jutra u petak uzrokovale su velike poplave u Novom Vinodolskom, a vatrogasci su na terenu i pomažu poplavljenima. Nezapamćeno nevrijeme tijekom prazničnog je jutra zahvatilo dijelove otoka Krka odnosno šire područje Malinske i susjedne joj Općine Dobrinj

Grmljavinsko nevrijeme pogodilo je područje Novog Vinodolskog i okolice, ali i Crikvenice te sjevernog dijela Krka.

Prema informacijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Novog Vinodolskog, svi raspoloživi vatrogasci su na terenu i pomažu.

  • +19
Poplava u Novom Vinodolskom Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

Najteže je pogođeno najniže područje Novog Vinodolskog, oko trgovačkih centara Plodine i Tommy, gdje se izlila bujica iz korita. Poplavljene su ceste, na nekima je onemogućeno prometovanje, a na drugima je znatno otežano.

Očekuje se smirivanje nevremena da bi se pokrenula sanacija. Bujice su se tijekom jutra slijevale strmijim ulicama, poplavljujući kuće. U vodi su ostali zaglavljeni automobili i autobusi. Jačina kiše se na području Novog Vinodolskog polako smanjuje.

Gradonačelnik Tomislav Cvitković govori o poplavi u Novom Vinodolskom Izvor: Cropix / Autor: Damir Škomrlj / CROPIX

Velike štete zbog poplava u petak ujutro zadeseile su i područje Malinske i Dobrinja na otoku Krku.

Kako je izvijestio zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Krka Goran Grubišić, tijekom jutra vatrogasci su primili oko 200 poziva s područja općina Malinske i Dobrinje te su izašli na sedamdesetak intervencija.

Najteže je bilo u središtu Malinske i Vantačićima, kao najnižim točkama u koje su se slijevale bujice.

Načelnik Općine Malinska Dubašnica Robert Anton Kraljić rekao je da je vrlo velika količina oborina u kratkom razdoblju ispunila dolce i polja iznad Malinske te je voda počela istjecati iz njih i slijevati se prema Malinskoj.

Oštećene su prometnice u Malinskoj te na području Općine Dobrinj, gdje su poplave najviše štete izazvale u Šilu, Klimnu i Solinama.

Kraljić ističe da se poplave ovakvih razmjera nisu dogodile u Malinskoj sigurno proteklih pedesetak godina. Mnogobrojni objekti su poplavljeni, među ostalim dječji vrtić, zgrada osnovne škole, niz poslovnih prostora na Mrkatu i više od 150 konoba. Osnovat će se općinsko povjerenstvo za procjenu šteta kojem će se moći prijaviti oštećenja, naveo je u izjavi za novinstvo.

Poplava u Novom Vinodolskom Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, nakon obilaska poplava u Malinskoj istaknuo je da je Stožer civilne zaštite PGŽ podignut u pripravnost, kao i vatrogasne postrojbe iz drugih mjesta za pomoć ovim područjima.

Rekao je da će se nakon prikupljanja podataka o štetama i obrade, procijeniti može li se proglasiti elementarna nepogoda. Župan Komadina sa suradnicima obići će i područje Novog Vinodolskog. Tu su također bujice poplavile mnoge podrume i poslovne prostore.

Prelio se sezonski vodotok Suha Ričina i poplavio najniže područje Novog Vinodolskog u kojem su trgovački centri Tommy i Plodine. Oštećene su prometnice, više automobila i autobusa je ostalo zaglavljeno, a nekoliko plovila je potopljeno.

Vatrogasci sudjeluju u nizu intervencija, a pravi razmjeri štete moći će se utvrditi kad se povuče voda.

Prognoza Državnog hidrometeoroloških zavoda za petak navela je da će biti oblačno i kišovito. Lokalno će kiša biti obilna, a na Jadranu i predjelima uz njega i praćena grmljavinom. Navečer i u noći očekuje se prestanak oborine i smanjenje naoblake, na sjevernom Jadranu već tijekom popodneva.

Na kopnu će slab i ponegdje umjeren jugozapadni vjetar poslijepodne okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo i južni vjetar, a popodne malo oslabjeti i okretati na sjeverozapadnjak.

Poplava u Novom Vinodolskom Izvor: Cropix / Autor: Jutarnji list

Najviša temperatura zraka u unutrašnjosti većinom od 7 do 13, a na Jadranu između 14 i 19 stupnjeva Celzijusovih.