SPOROVI SE BLIŽE KRAJU?

[FOTO/VIDEO] Iz Splita isplovio najveći jedrenjak na svijetu

15.07.2019 u 15:00

Bionic
Reading

Jedrenjak 'Flying Clipper' izgrađen u splitskom škveru, koji je sa svoja 162 metra najdulji na svijetu i bit će upisan u Guinnessovu knjigu rekorda, otisnuo se na svoju prvu plovidbu. Tijekom iduća četiri dana njime će ploviti vodstvo Ultra Europe festivala, nekoliko desetaka stranih novinara i partijaneri koji će posjetiti festivalska događanja na Braču, Hvaru i Visu

Kako je tportal već pisao, nedavno je raskinut ugovor vrijedan 70 milijuna eura između Brodosplita i naručitelja Mikhaila Kraffta, vlasnika tvrtke Star Clippers, jer su obje strane tvrdile da je bio prekršen: Krafft da su premašeni rokovi dovršetka, a splitsko brodogradilište da on sam nije ispunio uvjete za dovršetak. Spor se još uvijek kreće prema arbitraži, no prema neslužbenim informacijama tportala paralelno traju i pregovori oko mogućeg kompromisa.

Za to vrijeme brod je službeno u vlasništvu splitskog brodogradilišta, a plovit će pod zastavom pod kojom je i izgrađen. Malteškom.

'Konačno je dovršen i danas imamo prvu plovidbu, ovo je prekrasan događaj. Ponosan sam da smo nakon pet godina rada uspjeli privesti kraju ovaj savršeni projekt', kazao je direktor ovog projekta, Radovan Načinović iz Brodosplita.

Na pitanja novinara odgovarao je neodređeno, no tvrdi da se s istim naručiteljem 'nastavlja suradnja' te da neće doći do arbitraže. 'Više informacija bit će objavljeno u idućih nekoliko dana', dodao je Načinović.

Spor između škvera i Kraffta, inače, procjenjuje se na oko 30 milijuna eura.

  • +29
Jedrenjak Flying Clipper Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Flying Clipper trebao bi biti referentna točka Brodosplita za buduće poslove u niši izgradnje velikih putničkih brodova s visokom dodanom vrijednošću. Radi se o jedinstvenom brod na svijetu, replici velikog francuskog jedrenjaka iz 1911. godine, danas najvećem brodu s križnim jedrima. Dugačak je 162 i širok 18,5 metara, te s čeličnom konstrukcijom i luksuzno opremljenom unutrašnjošću koja uključuje nekoliko bazena, pa i onaj sa staklenim dnom. Njegovih pet jarbola dosežu visinu od 63 metra, a 36 četvrtastih jedara površinu od 6347 četvornih metara. Ima kapacitet za 300 putnika i 150 članova posade. Predviđen je za plovidbu svim morima svijeta, pa čak i Arktikom i Antarktikom, te je prvi jedrenjak na svijetu s ugrađenim najvišim standardima 'safe return to port' i licencom američke obalne straže, kao i licencom Službe za javno zdravstvo SAD-a. Prvi je jedrenjak na svijetu koji je dobio i najvišu moguću klasu za buku i vibracije.

'Ima izuzetne maritimne sposobnosti i pri punoj brzini mu za potpuno zaustavljanje treba samo jedna i pol njegova duljina. Malo tko na svijetu to može', kazao je Načinović.

joe bašić

Ultra ostaje u Splitu do daljnjeg, i dalje suradnja s Brodosplitom

Oduševljen viđenim bio je i Joe Bašić, organizator Ultra Europe festivala, koji je najavio daljnju suradnju s Brodosplitom. Objavio je da je ovogodišnje izdanje posjetilo četrdeset tisuća ljudi u svakoj od tri splitske večeri, a tisuće njih očekuju se i u idućim danima na Braču, Hvaru i Visu. Potvrdio je da Ultra ostaje u Splitu do daljnjega, a već je objavljen i termin festivala u 2020. godini, od 10. do 12. srpnja, također na stadionu Park mladeži.