ČEKA SE DOZVOLA

[FOTO/VIDEO] Inspekcija pregledala sljemensku žičaru. Mogla bi se otvoriti za 20 dana, pogledajte kako izgleda danas

04.02.2022 u 11:50

Bionic
Reading

Novi i po svemu sudeći, posljednji tehnički pregled na zagrebačkoj žičari, vrijednoj 700 milijuna kuna, proveo se danas

'Dojmovi su pozitivni. Mjerenja zadovoljavaju razinu buke koja je utvrđena novim pravilnikom o buci, razina je 65 decibela. Ne očekujem neke probleme', kazao je voditelj projekta Goran Radić i dodao da je Državni inspektorat predao izvještaj o mjerenju buke od ovlaštene firme.

Napomenuo je da se neke pozvane institucije nisu odazvale na pregled, poput Ministarstva poljoprivrede ili HAKOM-a.

'Mora i taj zakonski rok proći', kazao je Radić.

'Danas se pregledavala cijela izmjena dozvole zbog razine buke. Ta mjerenja vršena su u srijedu. Ljudi su taj elaborat uzeli. Svi ostali sudionici dali su odavno dozvolu. Ovo je zadnja dozvola koja treba za rad žičare – ukupno deveta uporabna dozvola. Obavljena su dva tehnička pregleda', istaknuo je.

Izjava Gorana Radića Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/Pixsell

Na pitanje kad se može očekivati dozvola, Radić je odgovorio: 'Moramo čekati osam dana, nakon toga bi se mogla napisati uporabna dozvola. Onda mi moramo tražiti dozvolu za rad od Ministarstva mora, prometa i veza. Da bismo to napravili, moramo predati sigurnosno izvješće, a ono mora sadržavati ovu dozvolu'.

Istaknuo je da ne zna kad bi se mogla dobiti dozvola za rad od Ministarstva mora, prometa i veza.

  • +18
Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata došla je na tehnički pregled Žičare Sljeme Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Na pitanja o mogućim dugovima koji su se pojavili u medijima, naveo je kako ne zna ništa o tome. 'Prema optimalnom planu, ovdje bi trebale raditi 32 osobe', kazao je Radić.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je krajem siječnja da bi otvorenje moglo biti početkom veljače. Međutim, zbog svih potrebnih dozvola otvorenje bi tek moglo biti za 20-ak dana, čime je produljen najavljeni rok.

Inspekcija sljemenske žičare Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midžor/Pixsell

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata preuzela je danas dokumentaciju i dat će mišljenje zadovoljava li žičara uvjete zaštite od buke i neionizirajućih zračenja te sanitarno-tehničke uvjete.

Nakon provedenog pregleda Inspektorat mora dati mišljenje u roku od osam dana. Dobije li žičara zeleno svjetlo, preostaje još samo da Grad Zagreb izda uporabnu dozvolu, stoga se čini da je datum kada će prve gondole s putnicima napokon zaploviti prema Sljemenu sve bliži, prenosi Večernji list.