NE PRESTAJU S PROSVJEDOM

[FOTO/VIDEO] Duga i hladna noć pred rudarima u Sarajevu: Poručili da ne odustaju od zahtjeva, građani im donose hranu, čaj i deke

23.11.2021 u 23:14

Bionic
Reading

Veliki broj rudara odlučio je noć provesti ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine te tako istrajati u prosvjedu koji je započeo jutros u 11:00 sati. Kako kažu, neće otići dok im se ne ispune zahtjevi, a pojedini građani su počeli pristizati i donositi im hranu, čajeve i vodu kako bi lakše prebrodili hladnoću i dugu noć koja je pred njima

Fotoreporter N1 na terenu je zabilježio da se rudari pripremaju za dugu noć. Ipak, veliki problem predstavlja to što mali broj njih imaju deke ili bilo šta što bi ih moglo zagrijati.

Neki su čak iskoristili i kartone kako bi se na bilo koji način mogli zagrijati, piše N1.

Ranije su rudari izjavili da se nadaju da će se građani Sarajeva solidarizirati i pomoći im te im donijeti hrane, pića ili deka, vreća za spavanje i bilo kojih drugih potrepština koje im mogu pomoći da izdrže noć vani na hladnom. Građani su se odmah odazvali te im donijeli i hranu, ali i topli čaj.

Pomoć pristiže sa svih strana pa je tako i Elektroprivreda poslala vozilo ambulante koja im je dostavila deke, a na terenu su i radnici KJKP “Rad” koji čiste otpad koji je ostao nakon višesatnih prosvjeda, a u čišćenju im pomažu i sami rudari.

U ponoć je zakazan sastanak koji je organizirao premijer Federacije BiH Fadil Novalić povodom protesta i zahtjeva rudara. No kako doznaje N1, rudari su odbili sastanak.

Od 11:00 sati rudari su ispred zgrade Vlade FBiH i kako kažu, ne odustaju od svojih zahtjeva jer žele sačuvati dostojanstvo i istrajati sve dok im zahtjevi ne budu ispunjeni.

Spremni su, ističu, ostati ispred Vlade FBiH i mjesec ako je potrebno, ali ne žele se vratiti bez ostvarenog cilja.

Rudari složno prosvjeduju u hladnoj noći u Sarajevu Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/Pixsell

Rudari danas od 11:00 sati prosvjeduju ispred Vlade FBiH. Minimalna plaća rudara u Federaciji BiH sada je oko 850 konvertibilnih maraka (3400 kuna), a oni traže da se taj iznos poveća na tisuću KM ( 4000 kuna). Uz to se protive najavljenim mjerama preustroja poslovanja rudnika koji su dio dugoročnih planova za smanjenje emisije stakleničkih plinova.

  • +22
Prosvjed rudara u BiH Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Do 2050. trebale bi biti zatvorene sve termoelektrane u BiH pa bi tako prestala i potreba za najvećim dijelom ugljena koji se vadi iz rudnika u toj zemlji. Rudari tvrde kako se već sada počinje smanjivati proizvodnja, a kane im smanjiti i plaće, što ugrožava njihovu egzistenciju.

Rudari koji prosvjeduju provest će noć na asfaltu i ne odustaju od zahtjeva Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/Pixsell

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH danas je među masu sišao okružen specijalcima koji su ga štitili, međutim, taj prizor je dodatno razljutio rudare koji su odbili saslušati.

Skup je bio dozvoljen do 18:00 sati, međutim, iz MUP-a Kantona Sarajevo su za N1 potvrdili da oni neće reagirati nakon isteka tog roka te da će pustiti rudare da budu pred zgradom Vlade FBiH i osiguravati ih sve dok su prosvjedi mirni i nenasilni.