donose se mjere

[FOTO] Plenković u Vladi okupio vladajuću većinu i oporbu: 'Imamo jedinstven stav o podršci Ukrajini te osudi ruske invazije i agresije'

28.02.2022 u 09:49

Bionic
Reading

Situacija u Ukrajini te potezi hrvatske Vlade bili su jutros tema sastanaka u Banskim dvorima

U 9 sati održan je sastanak vladajuće koalicije u Banskim dvorima, a tema su bili koraci koje će Vlada poduzeti zbog situacije u Ukrajini.

Kako je nakon sastanka rekao predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj, koalicijski partneri su na sastanku u Banskim dvorima dali potporu Vladi u vezi sankcija Rusiji i slanja pomoći Ukrajini. <<<Cijeli članak>>>.

Poslije 10 sati održan je sastanak premijera Andreja Plenkovića s oporbenim strankama. Njih je premijer informirao o daljnjim mjerama Vlade za pomoć Ukrajini, o repatrijaciji hrvatskih državljana, provedbi restriktivnih mjera protiv Rusije, kao i o zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica.

  • +7
Oporba dolazi na sastanak u Vladu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na sastanku su bili predsjednik SDP-a Peđa Grbin, u ime saborskog Kluba socijaldemokrata Ivana Posavec Krivec, čelnik Mosta Božo Petrov, predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava, Sandra Benčić iz Možemo, predsjednik IDS-a Dalibor Paus, u ime Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček, šefica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, šef HSS-a Krešo Beljak te Milan Vrkljan iz Kluba zastupnika Za pravednu Hrvatsku.

  • +12
Sastanak vladajuće koalicije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Neke od mjera o kojima je Plenković informirao vladajuću većinu te oporbu Vlada će donijeti na sjednici zakazanoj za podne. Jedna od tih mjera je i zabrana korištenja zračnog prostora za ruske avione, koja bi trebala stupiti na snagu već danas, nakon što se na Vladi usvoje 'provedbene odluke'.

'Također ćemo donijeti određene odluke o potpori Ukrajini, žrtvi agresije, koje će se odnositi na obrambenu suradnju, prije svega zaštitnu opremu i određenu drugu opremu kako bismo odgovorili na njihov zahtjev', najavio je jučer na press konferenciji Plenković.

Vlada će, najavio je, osnovati posebnu radnu skupinu za prihvat ukrajinskih izbjeglica.