zima pokazala zube

[FOTO] U Makarskoj i Dubrovniku puše orkanska bura, snijeg zabijelio Liku i Slavoniju, pada i u Zagrebu...

16.01.2021 u 15:07

Bionic
Reading

Zima pokazuju zube. Tijekom subote u većini zemlje nepovoljne su vremenske prilike. U priobalju puše orkanska bura dok u unutrašnjosti pada snijeg.

U prvom dijelu dana puhala je jaka bura s olujnim udarima, a u Makarskoj s orkanskim udarima koji su dosegnuli i 126 km/h. U prekidu je trajektna linije Sumartin - Makarska. Snažna bura puše i u Dubrovniku. Zbog vjetra: na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina).

  • +17
Dubrovnik je zahvatila najavljena hladna fronta s burom Izvor: Cropix / Autor: Bozo Radic / CROPIX

Slab snijeg mjestimice i povremeno pada na cestama u Gorskom kotaru, Lici, sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj te Slavoniji. Snijeg pada i u Zagrebu. Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski, a zbog niskih temperatura moguća je poledica. Ponegdje ima i magle. Vozačima HAK savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i ne kreću na put bez propisne zimske opreme.

  • +23
Jaka bura puše na makarskom području Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Zimski su uvjeti (zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema) na pojedinim cestama u Lici.

Sljemenska cesta od Blizneca prema vrhu je zatvorena (sa zagrebačke strane), javlja HAK.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorava kako hladnoća može rezultirati opasnim ozljedama poput ozeblina, ali i pothlađivanjem tijela ili hipotermijom. Velik oprez nužan je kod osjetljivih skupina ljudi, starijih, male djece, beskućnika, i stanovnicima potresom pogođenih područja, od kojih su mnogi još uvijek bez krova nad glavom.