nevrijeme

[FOTO/VIDEO] Pogledajte kako olujno jugo divlja Dalmacijom, otoci odsječeni od kopna, u Omišu se izlila Cetina, a u Zadvarju odletio krov sa staračkog doma

28.11.2021 u 17:28

Bionic
Reading

Mjestimice jak i povremeno jak jugozapadnjak s udarima vjetra stvara probleme diljem Dalmacije. Udari su jačine 65 do 95 kilometara na sat, javlja Državni hidrometeorološki zavod koji je na svojim stranicama objavio narančasto upozorenje za Srednju Dalmaciju zbog vjetra. Istovremeno, u Gorskom kotaru mjestimice i povremeno pada slab snijeg pa iz HAK-a upozoravaju vozače da na put ne kreću bez propisane zimske opreme

U Omišu se zbog velike količine kiše i visokog vodostaja izlila Cetina. Poplavio je dobar dio staroga grada, javlja Slobodna Dalmacija.

Obilne kiše zamutile su rijeku Jadro, glavni izvor pitke vode za Dalmaciju.

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Zbog olujnog lebića na otvorenom moru otok Lastovo već je četvrti dan u prometnoj blokadi. Podsjećamo, zbog olujnog vjetra u prekidu su i pojedina putovanja prema otocima. Jutros u 7 nije isplovio dvotrupac prema Veloj Luci i Splitu, dok je i trajekt ostao čvrsto privezan u luci.

  • +67
Olujno jugo i veliki valovi u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

I u Splitu su valovi su poplavili dijelove obale. Tako su se jutros pod morem našli dijelovi Istočne obale, Matejuške i Rive.

Olujno na mahove orkansko jugo sručilo se danas oko podne na Zadvarje uslijed čega je srušen dio limenog krovišta novije izgradnje na staračkom domu u središtu mjesta.

Srećom, izbjegnuta je veća materijalna šteta promptnom reakcijom mjesnog vatrogasnog društva čiji su članovi odmah nakon dojave izišli na teren i unatoč snažnom vjetru sanirali nastali problem.

'Radi se sigurno od četvrtini limenog krova kojeg je vjetar srušio u dvorište doma.'

  • +20
Poplavljene ulice Omiša Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Sreća u nesreći je što nitko od korisnika doma nije bio oko zgrade što je moglo izazvati tragične posljedice. Pet članova našeg društva s jednim vozilom odmah su došli na mjesto događaja i uz velike napore s obzirom na jaki vjetar i kišu koja pada cijeli dana, uspijeli su zaštiti nastalu štetu i spriječiti njeno daljnje širenje.

'Voda za sada još nije probila u prostorije doma, ali s obzirom na intezitet padalina, sve je moguće' rekao je za Slobodnu Dalmaciju Neno Bajić, zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zadvarje.