gradi se na pastirskim poljima

[FOTO] Pogledajte kako će izgledati hrvatska kapela u Betlehemu koju RH financira s 3,4 milijuna kuna

20.08.2021 u 16:00

Bionic
Reading

Vlada je u četvrtak na sjednici odlučila financijski podržati izgradnju Kapele hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu s 3.375.000 kuna, čime je pozitivno odgovorila na molbu Samostana Svetog Duha franjevaca konventualaca u Zagrebu, a Informativna katolička agencija (IKA) objavila je dodatne detalje, kao i fotografije, odnosno projekcije izgleda buduće kapelice

Kapela hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu dat će snažan doprinos jačanju međunarodne prepoznatljivosti i pozicioniranja Hrvatske u Svetoj Zemlji i svijetu. Katolička crkva je neizostavna komponenta hrvatske povijesti, koja je utkana u nacionalni identitet te humanistički, duhovni i kulturni razvoj hrvatskog društva, kaže se u odluci Vlade.

Za izgradnju kapele izdane su, prema riječima ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, sve dozvole, kustodija Svete Zemlje darovala je teren u Betlehemu, a sredstva su osigurana u državnom proračunu za 2021. te u projekcijama za 2022. i 2023.

Kardinal Josip Bozanić blagoslovio je 10. veljače 2020. godine na misi proslave Stepinčeva u zagrebačkoj katedrali kamen temeljac za hrvatsku kapelu koja će se graditi u Betlehemu, izvijestila je IKA ,u čijoj vijesti se navodi kako je riječ o kompleksu od šest kapela koje će se graditi na Pastirskim poljima, a među njima jedna će biti u čast hrvatskih svetaca i blaženika te Majke Božje od Kamenitih vrata.

Projekcija izgleda buduće hrvatske kapele u Betlehemu Izvor: IKA / Autor: Arhitektonski studio / Samostan Svetog Duha

Kapela hrvatskih svetaca i mučenika trebala bi se sastojati od dva bogoslužna prostora: kapele na otvorenom kapaciteta 111 sjedećih mjesta te zatvorenog prostora kapaciteta 200 sjedećih mjesta. Obje kapele imat će svoj oltar.

“Hrvatska kapela bit će najveća i dobit će centralno mjesto. U dogovoru s kustosom Svete Zemlje, fra Francescom Pattonom i koordinatorom projekta, gvardijanom samostana Svetog Spasitelja u Jeruzalemu, fra Marcelom Arielom Cichinelliijem, predložio sam da bi materijal (kamen, drvo, umjetnička djela) došao iz Hrvatske”, izjavio je gvardijan Samostana Svetog Duha franjevaca konventualaca, fra Tomislav Glavnik za Hrvatski katolički radio, a prenosi IKA.