'MI SE NE BOJIMO'

[FOTO] Ovo se nije dogodilo desetljećima: Neredi nakon velikih prosvjeda na Kubi, prevrnuti automobili, ozlijeđeni policajci...

12.07.2021 u 10:50

Bionic
Reading

Tisuće Kubanaca, frustrirane nakon višemjesečne krize, pandemijskih ograničenja i, kako kažu, vladinog zanemarivanja, prosvjedovale su u nedjelju protiv vlade na ulicama gradića jugozapadno od Havane, što je događaj bez presedana, pokazuju videosnimke objavljene na internetu.

Uz povike "Domovina i život!", što je naziv kontroverzne pjesme, ali i "Dolje diktatura!" i "Mi se ne bojimo!", prosvjednici, većinom mladi ljudi, prošli su ulicama San Antonia de los Bañosa, gradića od 50.000 stanovnika udaljenog od prijestolnice tridesetak kilometara.

Kako javlja The Guardian, glasina o prosvjedu do nedjelje poslijepodne proširila se do Havane, budući da je Kubancima unazad nekoliko godina dopušteno imati mobitele i koristiti društvene mreže.

Nakon dojava o prevrnutim automobilima, na ulice Havane je izašla i policija. Kako su policajci bili neodgovarajuće opremljeni, u njihovim redovima ima i ozlijeđenih - novinar engleskog lista svjedočio je kako je jedan policajac odvezen u hitnu pomoć nakon što je pogođen kamenom u glavu.

  • +7
Prosvjed na Kubi Izvor: EPA / Autor: Yander Zamora

Od početka pandemije koronavirusa u ožujku 2020. godine, Kubanci su morali čekati u dugim redovima kako bi se opskrbili hranom i bili su suočeni s nedostatkom lijekova, što je izazvalo snažne društvene nemire.

Prosvjed je održan na dan kada je Kuba zabilježila novi dnevni rekord po broju zaraza i smrti od koronavirusa sa 6923 slučaja i 47 smrti u 24 sata. Kuba je ukupno zabilježila 238.491 slučaj i 1537 mrtva.

"To su zabrinjavajuće brojke koje rastu svaki dan", rekao je u nedjelju glavni epidemiologog ministarstva zdravstva Francisco Duran na svojoj redovnoj tiskovnoj konferenciji koju je prenosila televizija.