RANIJE PODNIO OSTAVKU

[FOTO] Iz Remetinca izašao i Dražen Barišić: Nije davao izjave, novinarima čestitao Božić

15.12.2020 u 17:56

Bionic
Reading

Suosumnjičeni u aferi Janaf Dražen Barišić u utorak navečer pušten je iz istražnog zatvora u Remetincu nakon što je podnio ostavku na dužnost gradonačelnika Velike Gorice.

Podnošenjem ostavke Barišić je ispunio i posljednji uvjet za izlazak iz istražnog zatvora s obzirom na to da mu je osim zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke bio određen i zbog opasnosti od ponavljanja nedjela na gradonačelničkoj dužnosti.

Opasnost da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke koji su trebali biti ispitani otpala je nakon što je Barišić po pisanju medija dopunio iskaz.

Barišić po izlasku nije davao izjave za medije, a okupljenim novinarima je samo poručio da ide obitelji te im čestitao Božić.

Nešto ranije iz Remetinca je pušten bivši čelnik Janafa Dragan Kovačević koji je novinarima na izlasku izjavio da će na sudu dokazati svoju nevinost.

"Izdržati ovo nije lako kada znate da niste ništa krivi i spletom okolnosti završite ovdje. Imao sam sve scenarije, ali ne i ovaj. Na sudu ću dokazati nevinost", kazao je Kovačević koji je zatvor opisao kao pakao.

<<< Dragan Kovačević nakon tri mjeseca izašao iz Remetinca: 'Nisam u životu ukrao lipicu. Ja sam iz poštene slavonske obitelji...Kada prođe korona, pozvat ću ljude u klub pa ćemo vidjeti tko će doći' >>>

U istražnom zatvoru ostaje SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške i saborski zastupnik Vinko Grgić, o čijem će se mogućem izlasku na slobodu odlučivati u srijedu.

Uz njega u Remetincu je i prvoosumnjičeni vlasnik Elektrocentra Petek Krešo Petek kojem je oduzeta sloboda zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja nedjela. Zagrebački županijski sud bi o istražnom zatvoru za Peteka trebao odlučivati u četvrtak.

  • +9
Dražen Barišić izlazi iz Remetinca Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Osumnjičeni za trgovanje utjecajem, mito, nezakonito pogodovanje i zlouporabe položaja

Uskok sumnja da je bivši direktor Janafa Kovačević primio mito od prvookrivljenog Peteka koji je navodno podmićivao i Barišića te Grgića kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Istragom je obuhvaćeno 14 osoba koje Uskok tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Kovačevića se dodatno proširenom istragom tereti da je zaprimio informaciju kako će biti uhićen te da je vrijeme do uhićenja iskoristio za skrivanje 4,5 milijuna kuna kod Gorana Puklina koji tvrdi da je novac njegov. Nakon što je u istragu uključen Puklin, njegova supruga Mirela Alerić Puklin, zatražila je razrješenje s dužnosti zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika.