mehanizam civilne zaštite

[FOTO] Iz Grčke stigla pomoć stradalima u potresu

31.12.2020 u 10:49

Bionic
Reading

U srijedu u večernjim satima u Zračnu luku 'Franjo Tuđman' sletio vojni zrakoplov iz Grčke kojim je. dopremljena oprema za žurnu pomoć putem Mehanizam unije za civilnu zaštitu, a koju je 29. prosinca 2020. aktivirala Hrvatska, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite

Pošiljku su dočekali grčka veleposlanica u Hrvatskoj Antonia Katzourou i državna tajnica za europske i međunarodne poslove Terezija Gras, državni tajnik MORH-u Zdravko Jakop, brigadni general Michael Križanac te koorordinator za civilnu zaštitu Darko Majstorović.

Dopremljeno je 40 šatora, 50 grijalica, 500 kreveta i 500 vreća za spavanje, a koja će biti prevezena u logistički centar Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom te po potrebi će se slati na prostor potresom zahvaćeno područje Sisačko-moslavačke županije.

'Čast mi je sastati se s vama i dočekati prvu donaciju koja je pristigla u Hrvatsku nakon potresa koji su se dogodili u ponedjeljak i utorak. Ovim putem želim se zahvaliti Vama i Grčkoj na vrijednoj pomoći koja nam je uvelike potrebna', izjavila je Gras.

Zamolila je veleposlanicu da zahvalu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića prenese grčkoj Vladi. Dodala je kako je dolazak prve pošiljke pomoći iz Grčke i posjet potpredsjednice Eurospke komisije i povjerenika Lenarčića jasan znak europske potpore i solidarnosti.

Veleposlanica Katzourou u ovim teškim vremenima izrazila je u svoje ime i ime svojeg naroda Hrvatskoj sućut i naglasila kako je Grčka od prvog trenutka bila spremna pomoći i donirati Hrvatskoj kako bi pomogli ljudima u ovoj teškoj situaciji.

  • +3
Iz Grčke stigla pomoć stradalima u potresu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ravnateljstvo civilne zaštite

Naglasila je kako imaju veliko iskustvo s potresima i da razumije ovu tešku situaciju potresom te se nadaju kako će ova donacija pomoći. Iskazala je kako treba udružiti zajedničke snage i pomoći onima kojima je to najpotrebnije.

Preko Mehanizma Unije za civilnu zaštitu koji je Republika Hrvatska aktivirala 29. prosinca, samo nekoliko sati nakon razarajućeg potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, Grčka je donirala 40 šatora, 50 grijalica, 500 kreveta i 500 vreća za spavanje. Na kraju je zaključeno kako obje zemlje imaju slična iskustva i bile su pogođene prirodnim katastrofama te da upravo u takvim krizama do izražaja dolazi važnost suradnje i udruživanja kapacitete i znanja koja imamo ne samo u potresima nego i u ostalim prirodnim katastrofama.