'hrabrost i patriotizam'

[FOTO] Dvije godine od sumanutog napada na Kapitol Joe Biden će odati priznanje braniteljima

04.01.2023 u 20:54

Bionic
Reading

U povodu druge godišnjice napada pristaša bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Kapitol, američki predsjednik Joe Biden u petak će slaviti „hrabrost i patriotizam” onih koji su stali u obranu tog središta američke demokracije, najavila je Bijela kuća u srijedu

Događaj u petak u Istočnoj sobi bit će rijedak trenutak da se Biden osvrće na smrtonosne nemire Trumpovih pobornika zbog kojih je u Kongresu zaustavljena potvrda demokratove pobjede na izborima 2020. godine.

„Važan naglasak njegovog govora bit će na odavanju priznanja Amerikancima koji su pokazali hrabrost i patriotizam, postavili se ispred opasnosti u ime drugih i u ime naše demokracije”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre novinarima u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One.

Biden, koji uskoro ulazi u treću godinu svog mandata, najavio je da će se ponovno kandidirati na izborima 2024., iako još nije formalizirao tu odluku. Demokrat je već u prvom mandatu postao najstariji američki predsjednik u povijesti, stupivši na vlast nedugo prije 78. rođendana.

Trump, koji još nije priznao poraz na izborima 2020., najavio je da će se također ponovno kandidirati na izborima za dvije godine.

  • +19
Napad na Kapitol, siječanj 2021. Izvor: Profimedia / Autor: Saul LOEB / AFP / Profimedia

Odbor Zastupničkog doma Kongresa, koji je do ovog tjedna predvođen demokratima, tražio je od federalnih istražitelja da optuže Trumpa za četiri kaznena djela, uključujući opstrukciji i pozive na pobunu. To je prvi put u povijesti SAD-a da je Kongres zatražio progon predsjednika za kaznena djela. 

Trump, protiv kojeg se vode još dvije istrage, odbacio je tu istragu kao pristranu. 

Tijekom upada u Kapitol 6. siječnja poginulo je petero ljudi, uključujući policajca. Više od 140 policajaca je ozlijeđeno, a šteta na samom Kapitolu iznosi nekoliko milijuna dolara.