SANIRANJE I KAMČENJE

Fond za zaštitu okoliša: Holy govori neistinu oko omiških stijena

  • Autor: V.M.
  • Zadnja izmjena 27.04.2016 15:33
  • Objavljeno 27.04.2016 u 15:33
KAMION STIJENA OMIŠ

KAMION STIJENA OMIŠ

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nakon što je Mirela Holy, donedavna predsjednica ORaH-a, u emisiji Veto na Jabuci TV negativno prokomentirala sufinanciranje projekta sanacije omiških stijena, iz Fonda za zaštitu okoliša reagirali su na njezine izjave demantirajući da se sredstva Fonda za sanaciju omiških stijena troše nenamjenski

U priopćenju se navodi kako gradonačelnik OmišaIvan Kovačić nije iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 'iskamčio' 30 milijuna kuna za sanaciju stijena nad Omišem. Prema navodima Fonda, sredstva za sanaciju potencijalno obrušavajućih fragmenata stijenske mase osigurana su Gradu Omišu još 27. listopada 2011. temeljem Zaključka Vlade Republike Hrvatske.


Prema odredbama istog zaključka, tvrde u Fondu, Grad Omiš bio je zadužen pribaviti sve potrebne suglasnosti i dozvole nadležnih ministarstava za izrađenu dokumentaciju te provesti postupak javne nabave za odabir potrebnih izvođača koji sudjeluju u realizaciji projekta dok je Fond zadužen za sufinanciranje istog. Iako je ukupna procijenjena vrijednost sanacije u Zaključku Vlade iznosila 50.982.757 kuna (s PDV), nakon što je Grad Omiš proveo postupak javne nabave, ukupni troškovi sanacije iznose 30.001.105 kuna (s PDV-om).
 
U priopćenju se nadalje navodi kako su se nakon ishođenja potrebnih dozvola i odabira izvođača od strane Grada Omiša stvorile pretpostavke te je Fond s Gradom 18. veljače sklopio ugovor o financiranju predmetnog projekta. Bez obzira na sklopljeni ugovor, sredstva u iznosu od 30 milijuna kuna nisu uplaćena u gradski proračun pa se i nisu mogla nenamjenski trošiti. Naime, Fond novac koji je osigurao za financiranje projekta nije dao avansno, nego će ga isplaćivati parcijalno na temelju ispostavljenih i ovjerenih situacija, a nakon provedenog stručnog i financijskog nadzora, tvrde u Fondu.
'S obzirom da smo u početnoj fazi realizacije projekta te da se trenutno izrađuje terminski plan, od Grada Omiša Fond još nije zaprimio nijedan zahtjev za isplatu pa mu sukladno tome u gradski proračun nismo ni uplatili nikakva sredstva', ističe se u priopćenju. 

U Fondu napominju da se radi o kompleksnom projektu koji ima cilj očuvanja krajobrazne vrijednosti stijenske mase na razini obujma i kakvoće, a sve temeljem Zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zakona o zaštiti okoliša. Radovi će obuhvaćati sanaciju stijena u dužini od oko dva kilometra, visine do 75 metara. Projektno rješenje, ovisno o pojedinoj mikrolokaciji, predviđa korištenje više pojedinačnih ili kombiniranih rješenja poput vezivanja labilnih dijelova stijenske mase čeličnim zategama i sajlama, postavljanje čelične mreže preko razlomljene zone stijenske mase te izvođenje zaštitne barijere za pokrenute dijelove skršene stijene.

Predviđeni rok za dovršetak sanacije je ožujak 2018.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!