VODA NA ŽETONE

Fiskalizacija zatvorila tuševe na kupalištu u Zadru

28.06.2013 u 13:41

Bionic
Reading

Otvoreni bazen Kolovare omiljeno je kupalište generacija Zadrana. Mjesto je to na kojem se zaigraju trešeta i briškula, prepričavaju gradske zgode i nezgode, ali i vrijedno trenira. Tijekom ljetnih mjeseci dnevno kroz bazen prođe petstotinjak plivača, skakača u vodu i vaterpolista

Prije dvije godine, kada je upravljanje bazena iz ruku Plivačkog kluba Zadar prešlo u ruke gradske tvrtke Zadarski šport, uvedeno je naplaćivanje tuširanja za sve korisnika usluga uključujući i sportaše. Na taj se način željelo doskočiti neodgovornim građanima koji nisu zatvarali tuševe nakon upotrebe što je dovelo do nekontrolirane potrošnje vode, dragocjene posebice u sušnom dijelu godine. Postavljeni su automati koji rade na žetone vrijedne dvije kune, što i nije predstavljalo veliki trošak s obzirom na to da je ulaz na kupalište besplatan. Sportašima je, pak, trošak tuširanja pokrivala tvrtka Zadarski šport jer je bazen u prvom redu sportski objekt koji sportašima mora omogućiti osnovne uvjete rada.

I sve je bilo na svom mjestu dok nije povučeno pitanje Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom odnosno njegovog provođenja na ovom slučaju. Ventili su zatvoreni, a korisnici usluga bazena sve su glasnije počeli negodovati, posebice roditelji najmanjih sportaša. Direktor tvrtke Zadarski šport Jurica Dilber pomoć je potražio prvo u Gradskoj, a potom i Poreznoj upravi. Pet je dana kucao od vrata do vrata, nije su pokorio birokratskim preprekama već je ustrajao na zakonitosti sve dok se konačno netko, baš kao i profesor Baltazar, nije dosjetio rješenja. Automati postavljeni na zadarskim tuševima dobili su tretman automata s pićem na koje se Zakon o fiskalizaciji ne odnosi.

'Ni u Poreznoj upravi nisu bili na čisto kako tretirati ovaj slučaj, a onda je napokon zaključeno kako ova vrsta naplate ne podliježe Zakonu o fiskalizaciji', kazao je Dilber koji je istog trenutka nakon dojave pozitivnog ishoda dao nalog za otvaranje tuševa.