ZBOG PODMIĆIVANJA SLOVENACA

Finska podignula optužnicu za aferu Patria

18.12.2012 u 20:10

Bionic
Reading

Finsko državno tužiteljstvo podignulo je protiv protiv šestorice nekadašnjih menadžera tvrtke "Patria", koja je u većinskom vlasništvu finske države, optužnicu u vezi s poslom koju je ta tvrtka 2006. godina sklopila sa slovenskom vojskom, javila je u utorak Slovenska tiskovna agencija STA koja se poziva na priopćenje finskih tužitelja

Prema podignutoj optužnici, nekadašnji glavni direktor Patrije, zatim direktor njezine tvrtke-kćeri "Patria vehicles", te još četvero njihovih nekadašnjih suradnika, terete se za 'teži slučaj podmićivanja', odnosno obećavanje ili isplatu nezakonitih provizija posrednicima i slovenskim dužnosnicima prilikom dogovaranja posla isporuke Patrijinih oklopnih vozila s naoružanjem za slovensku vojsku 2006. godine.

Uz to, Patria se tereti i za industrijsku špijunažu jer je tijekom istrage kod nje pronađen dokument austrijske kompanije, Patrijina konkurenta, koja se također natjecala za dobivanje istog posla.

Slovenska tiskovna agencija navodi da finsko tužiteljstvo nekadašnje vodeće ljude u Patriji tereti da su sudjelovali u 'obećavanju ili davanju mita u obliku provizija' u 'zamjenu za postupke slovenskih dužnosnika i vojnih časnika'. Pri tome finsko državno odvjetništvo navodno spominje i slovenskog premijera Janeza Janšu, te nekadašnjeg zamjenika glavnog stožera slovenske vojske, te druge javne službenike za koje su pretpostavljali da imaju utjecaj na to s kime će ugovor o opremanju slovenske vojske oklopnim vozilima i naoružanjem biti sklopljen.


Slovenska vlada ove je godine sporazumno s Patrijom raskinula spomenuti ugovor, ne samo zbog sumnji nastalih zbog sudskih postupaka u Sloveniji, Austriji i Finskoj oko navodnog korupcijskog skandala nego i zbog promijenjenih okolnosti, odnosno odraza ekonomske krize na slovenski proračun i smanjene mogućnosti vojnih investicija. Uvjeti raskida ugovora nisu objavljeni, a Patria je temeljem ugovora prije njegova raskida slovenskog vojsci dostavila 60-ak oklopnih vozila s naoružanjem.

Zbog sumnji o pogodovanju i provizijama koje je obećala ili isplatila Patria od prošle godine na prvostupanjskom sudu u Ljubljani odvija se proces protiv pet osoba, među kojima je i Janša. On negira optužnicu, te tvrdi da mu mito nije bilo obećano niti ga je primio, štoviše da je Patria kao najpovoljniji ponuđač bila odabrana na međunarodnom natječaju i da u pregovorima uopće nije sudjelovao niti primio ni jednoga od Patrijinih predstavnika.

Optužbe o primanju ili posredovanju nezakonitih provizija su na sudu u Sloveniji negirali su i suoptuženi - biznismen Walter Wolf, direktor tvrtke Rotis Ivan Črnkovič, brigadir slovenske vojske Anton Krkovič i nekadašnji istaknuti dužnosnik Janšine stranke Jože Zagožen

Sumnje da su nesavjesno postupili, dopustivši sklapanje za Sloveniju navodno nepovoljnog ugovora s Patrijom i tako zlorabili svoj položaj i ovlasti već su ranije u jednom drugom sudskom postupku pred slovenskim sudom oslobođeni Karl Erjavec i Albin Gutman. Erjavec je ministar vanjskih poslova u sadašnjoj Janšinoj vladi, a u vrijeme pregovora s Patrijom bio je ministar obrane. Albin Gutman u spomenuto je vrijeme bio načelnik glavnog stožera slovenske vojske.

Kako navodi STA, finski državni tužitelj Jukka Rappe pretpostavlja da bi glavna sudska rasprava mogla biti na jesen sljedeće godine. Spisi iz optužnice ostat će tajni do prvog saslušanja optuženih, odnosno dok sud ne odluči o mogućnosti da postanu javno dostupni.