JUKKA RAPPE, DRŽAVNI TUŽITELJ

Finci do lipnja odlučuju o optužnici za Patriju u Hrvatskoj

19.12.2012 u 12:22

Bionic
Reading

Jukka Rappe, finski državni tužitelj, za tportal otkriva da finski istražitelji ovih mjeseci intenzivno proučavaju 'hrvatski ogranak slučaja Patria', sklapanje poslova o prodaji borbenih vozila te finske državne tvrtke Republici Hrvatskoj. Jučerašnje podizanje optužnice protiv menadžera i zaposlenika Patrije zbog sumnji u korupciju prilikom prodaje vozila Sloveniji otkrilo je korisne podatke o tamošnjim mogućim primateljima mita. Uskoro bi se to moglo dogoditi i u hrvatskom ogranku slučaja

'Nakon što završi predistraga, tužitelj će – u ovom slučaju ja i moji kolege – odlučiti hoće li podići optužnicu ili ne. Predistraga za hrvatski ogranak slučaja Patria završit će u roku od nekoliko mjeseci, nakon čega će tužitelji trebati neko vrijeme za razmatranje optužnice. Procjenjujem da bi mogli donijeti odluku prije kraja lipnja', rekao je Rappe za tportal.

Hrvatski ogranak slučaja Patria još uvijek je u fazi predistrage koju provodi Nacionalni ured za istrage (NBI) finske policije u suradnji s hrvatskim i austrijskim vlastima.

'U finskom sustavu istraga policijske vlasti samostalno provode aktivnosti u predistražnom postupku. Uloga tužitelja u ovoj fazi udaljenija je nego što je to primjerice u Hrvatskoj. Stoga za detalje se treba obratiti voditelju istrage NBI-a, Kaju Björkqvistu. U ovoj fazi radi se o međunarodnoj suradnji u kojoj su se finska policija i finsko državno tužiteljstvo, kao i finski član Eurojusta, angažirali u finsko-hrvatsko-austrijskom 'zajedničkom istražiteljskom timu' (Joint Investigation Team) osnovanom zbog ovog slučaja', objašnjava Rappe.

Nalazi iz slovenskog dijela istrage još uvijek su tajni. Međutim neki detalji zanimljivi za hrvatsku javnost već sada su poznati. Tportal je u veljači ove godine objavio dio jednog finskog policijskog izvještaja u slovenskom ogranku istrage u kojem se 31. listopada 2007. godine navodi kao datum do kojeg je Patria u Hrvatskoj isplatila 1.597.065 eura mita za sklapanje posla kupoprodaje borbenih oklopnih vozila.

Izvještaj u postocima navodi iznose koje su navodno primali Walter Wolf i Jure Cekuta, zastupnici i posrednici između Patrije i slovenske vlade te Wolfgang Riedl, Patrijin posrednik u Sloveniji i Hrvatskoj.


Jučer je finsko državno tužiteljstvo podignulo optužnice protiv dvojice menadžera i četvorice službenika Patrije zbog sumnji u korupciju prilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora 2006. godine između Patrije i Republike Slovenije o kupnji 135 borbenih vozila te tvrtke.

'Sumnja se da su sudjelovali u obećavanju ili davanju mita u obliku plaćanja provizije putem posrednika u zamjenu za usluge slovenskih javnih službenika i vojnih časnika. Između ostaloga, za premijera i zamjenika načelnika Glavnog stožera Slovenije smatralo se da imaju moć u postupku javne nabave tih vozila. Sumnja se da je navodni obećani mito iznosio najmanje 10 posto ukupne vrijednosti posla', priopćilo je jučer finsko državno tužiteljstvo.

Zbog tih sumnji od lani se na sudu u Ljubljani također vodi proces protiv petero optuženih osoba, između ostaloga premijera Janeza Janše, za kojega se sumnja da je bio jedna od ključnih figura prilikom ugovaranja posla s Patrijom, što je on zanijekao.

Hrvatsko Ministarstvo obrane s Patrijom je 2007. godine sklopilo ugovor o kupnji 84 oklopna vozila vrijedan 112 milijuna eura. Ugovor je potpisao tadašnji ministar obrane Berislav Rončević. Kasnije je MORH ugovorio kupnju još 42 vozila.

Finske vlasti za sada ne otkrivaju nijedno ime ili funkciju osoba u Hrvatskoj za koje sumnjaju da su sudjelovale u navodnoj korupciji prilikom sklapanja tog posla.