Saborski odbor

Filmom „Štafeta smrti” obilježena 30. obljetnica pada Bogdanovaca

10.11.2021 u 14:28

Bionic
Reading

Saborski Odbor za ratne veterane obilježio je u srijedu 30. obljetnicu od stradavanja Bogdanovaca i Vukovara u velikosrpskoj agresiji tijekom Domovinskog rata, prikazivanjem dokumentarnog filma „Štafeta smrti” redateljice Nade Prkačin

Film podsjeća na konkretne događaje iz Domovinskog rata koji su se zbivali od 10. do 22. studenoga 1991. godine u minskom polju nedaleko od Marinaca, kada je jedanaest hrvatskih branitelja krenulo u proboj s civilima iz okupiranih Bogdanovaca.

Danas je od njih 11 živo samo dvoje, a jedan od njih je Ivica Jurčan, danas 51-godišnjak i 100-postotni hrvatski ratni vojni invalid, koji je u Bogdanovcima ostao bez obje noge. U proboju je tada 21-godišnji branitelj Ivica Jurčan 12 dana, teško ranjen i bez hrane, uspio preživjeti, kazao je predsjednik Odbora za ratne veterane Josip Đakić.

Saborski Odbor za ravnopravnost spolova obljetnicu je pak obilježio projekcijom filma „Od toga dana“ redateljice Slavice Šnur koji govori o roditeljima čija djeca su poginula tijekom Domovinskog rata.

Film se temelji na iskazima roditelja koji potresnim svjedočanstvima opisuju živote svoje djece te svoj život od toga dana kada su ih izgubili.