PAPA NA KUBI

Fidel Castro zatražio susret s Benediktom XVI.

28.03.2012 u 13:22

Bionic
Reading

Sinoć, kasno po našem vremenu, papa Benedikt XVI. susreo je u Havani kubanskog predsjednika Raula Castra s kojim se zadržao s prevoditeljem 40 minuta, a o sadržaju razgovora novinare je izvijestio ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Lombardi. Fidel Castro, pak, u redovnoj rubrici na portalu Cubadebate, izvještava da je zatražio susret s poglavarom Katoličke crkve te da će 's velikim zadovoljstvom pozdraviti Papu'. Naći će se nakon mise na Trgu revolucije, a prije kretanja kolone prema zračnu luku i povratka u Rim

Jučer se Papa, u 22,30 sati po hrvatskom vremenu, susreo, (nasamo u 40 minuta) s predsjednikom Castrom te još deset minuta s članovima njegove obitelji u predsjedničkoj palači kako bi razmotrili brojne složene probleme vezane uz društveno i crkveno stanje na Kubi.

'Crkva želi pridonijeti razvoju zemlje razvijajući svoju djelatnost na području odgoja i humanitarne pomoći', rekao je glasnogovornik pape o. Federico Lombardi u izjavi nakon susreta Benedikta XVI. i kubanskog predsjednika. Kubanski veleposlanik pri Svetoj Stolici, Eduardo Delgado Bermudez, kazao je da su moguće promjene u zemlji.

Zanimljivo je da IKA, koja nije izvijestila s Papine mise u Santiagu (200.000 prisutnih), gdje je Papa govorio o potrebnim promjenama na Kubi i o otvorenom društvu, daje političku ocjenu pa kaže da su se (što je sasvim logično) na kraju razgovora Papa i Raul Castro zajedno pojavili pred palačom, gdje su se rukovali. No IKA piše da će to 'sigurno naići na kritike i s jedne i druge strane kao što je bilo i za vrijeme posjeta Ivana Pavla II., koji se pojavio na terasi palače Moneda u Santiagu de Cile s diktatorom Augustom Pinochetom'!

Lombardi je potvrdio da nije bilo razgovora o pitanjima koji tište opoziciju ili o nedostatku političkih sloboda. Prema glasnogovorniku Svete Stolice, Papa 'je 'dobro upućen u tim pitanjima' i ako nije mogao susresti se s predstavnicima toga sektora, to je bilo 'zbog pomanjkanja vremena'.

Saznaje se od Lombardija da je Papa od Castra zatražio da se Veliki petak proglasi blagdanom, baš kao što je Fidel Castro 1997. to učinio s Božićem te da je apelirao na to da se Crkvi otvore vrata za ulazak u javni život, u medije i u školstvo.

Kao što je već uobičajeno kod ovakvih susreta, dok je Papa razgovarao sa šefom Kube, u drugoj prostoriji se susreo kardinal Državni tajnik Tarcisio Bertone s čovjekom broj dva kubanske vlade, potpredsjednikom Joséom Ramónom Machadom Venturom, a na tom susretu jest bilo govora o oslobađanju političkih zatvorenika pa i Amerikanca Alana Grossa kojeg Kubanci ne puštaju dok SAD ne oslobodi pet Kubanaca optuženih za terorizam.

Papa je predsjedniku Castru poklonio kopiju pergamena iz 1470. u kojem se nalazi reprodukcija glasovitoga latinskoga atlasa Ptolomeja iz II. stoljeća poslije Kr. Nakon toga susreta, Papa je bio na večeri s biskupima u apostolskoj nuncijaturi u Havani.

Danas služi misu na Trgu revolucije kojim dominiraju spomenik ocu Kube Joseu Marti i reljef argentinskog revolucionara Ernesta Che Guevare de la Serne. Predsjednik Venezuele Hugo Chávez, koji se liječi u Havani od raka, izjavio je svojim medijima da se neće susresti s Papom, jer je i on 'šef države' pa se ne želi miješati u poslove Benedikta XVI., šefa države Vatikan, i predsjednika Kube.