SVJETSKI ČELNICI SLOŽNI

Fidel Castro obilježio je 20. stoljeće

26.11.2016 u 17:45

Bionic
Reading

Poruke sućuti sa svih strana svijeta, među kojima su one Baracka Obame i pape Franje, nastavljaju stizati Raulu Castru, kubanskom čelniku i bratu revolucionarnog vođe Fidela Castra, koji je preminuo u petak u devedesetoj godini, a svi svjetski čelnici slažu se u jednom: Castro je definitivno obilježio 20. stoljeće

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je sućut obitelji Fidela Castra i rekao da će povijest donijeti ocjenu o utjecaju Castra na Kubi i diljem svijeta.

"Pružamo ruku prijateljstva kubanskom narodu", rekao je Obama. "Povijest će zabilježiti i suditi o ogromnom utjecaju te osobite ličnosti na narod i svijet oko njega."

Obama je dodao da je tijekom svog predsjedničkog mandata radio na tome da "prošlost ostavimo iza nas" i da se dvije zemlje okrenu budućnosti izgrađenoj na onim stvarima koje su im zajedničke.

Papu Franju je rastužila vijest o smrti kubanskog revolucionarnog vođe i rekao je da je Fidel Castro u njegovim molitvama.

Sveti Otac je izrazio sućut u poruci na španjolskom jeziku Fidelovom bratu, predsjedniku Raulu Castru, njegovoj obitelji i "voljenoj Kubi".

Papa, koji je boravio u posjetu Kubi u rujnu prošle godine, tom se prigodom sastao i s Fidelom Castrom, koji je bio ateist iako je kršten kao katolik i obrazovao se u školama koje su vodili isusovci, vjerski red čiji je pripadnik i papa Franjo.

Fidel Castro živjet će zauvijek, rekao je u subotu kineski predsjednik Xi Jinping u poruci pročitanoj na televiziji nakon smrti bivšeg kubanskog čelnika.

"Kineski narod izgubio je dobrog i istinskog druga. Drug Castro zauvijek će živjeti", kazao je Xi.

Castro je bi "velik čovjek našega vremena" koji će "ostati zabilježen u povijesti i sjećanjima ljudi", dodao je.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini kazala je da je Fidel Castro bio "odlučan čovjek i povijesna figura", dodajući da je njegova smrt došla u vrijeme kada je Kuba suočena s "velikim promjenama" kao i u vrijeme globalne nesigurnosti.

Istaknula je da će se odnosi između EU-a i Kube nastaviti poboljšavati nakon što su obnovljeni u proljeće prošle godine sporazumom o političkom dijalogu i suradnji.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon također se oglasio povodom smrti kubanskog revolucionarnog vođe.

"U ovom trenutku nacionalnog žalovanja nudim potporu Ujedinjenih naroda kubanskom narodu", kazao je.

Španjolski premijer Mariano Rajoy poslao je poruku sućuti kubanskoj vladi i narodu putem Twittera gdje je opisao Castra kao "figuru od povijesnog značaja".

Indijski premijer Narendra Modi kazao je da je Fidel Castro bio "jedna od najvećih ikona 20. stoljeća. Indija žali zbog gubitka velikog prijatelja."

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao je da je Castro bio "jedinstvena figura koja se borila protiv kolonijalizma i izrabljivanja" kao i "model borbe za neovisnost potlačenih naroda", prenijela je novinska agencija Fars.

Kanađani "suosjećaju s kubanskim narodom u njihovoj boli", nakon smrti Fidela Castra i nakon "gubitka takvog iznimnog lidera", napisao je kanadski premijer Justin Trudeau.

Iako je Castro bio "kontroverzna figura", šef kanadske vlade podsjetio je na izravne odnose između Kanade i Kube, ali i na čvrsto prijateljstvo između njegova oca Pierrea Elliotta Trudeaua i Castra.