ONEČIŠĆENJE KOD RIJEKE DUBROVAČKE

Fekalije uzrokovale 'cvjetanje' mora

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 01.09.2010 17:37
  • Objavljeno 01.09.2010 u 17:34
onečišćenje

onečišćenje

Izvor: Cropix / Autor: Admir Buljubašić/CROPIX

Prema izvješćima Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku i Županijskog zavoda za javno zdravstvo, najveći uzrok 'cvjetanja' mora, koje se dogodilo u akvatoriju Rijeke Dubrovačke, je 'ljudski faktor', odnosno prevelika količina fekalnih i otpadnih voda u Rijeci Dubrovačkoj

To je istaknuto na današnjoj sjednici Županijskog centra za provedbu plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, sazvanoj u vezi s djelovanjem kod izvanrednog prirodnog događaja u akvatoriju Rijeke Dubrovačke.

Naglašeno je da alga nije toksična pa nije ni opasna po zdravlje čovjeka. Također je rečeno kako je riječ o prirodnoj pojavi koja se ne može fizički otkloniti.

Županijski Zavod za javno zdravstvo u svom izvješću naveo je također kako su rezultati ispitivanja mora u Rijeci Dubrovačkoj često loši i nezadovoljavajući u prvom redu stoga što većina naselja u tom dijelu nema riješeno odvođenje oborinskih i otpadnih voda.

Nakon dojave 26. kolovoza Županijski Zavod za javno zdravstvo zatražio je uzorkovanje mora, što je i učinjeno u tri navrata na pet lokacija na području Rijeke Dubrovačke.

Prvi uzorci pokazali su onečišćenje na dvije lokacije i to na predjelu Sustjepana, a drugi da je smanjena kakvoća mora u Sustjepanu i ispred Aci marine, dok je treći napravljen u ponedjeljak te je more nezadovoljavajuće kvalitete ispred crpne stanice u Sustjepanu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi