NA POTEZU JE INZKO

FBiH: Ustavni sud potvrdio da je odbio odlučivati

22.04.2011 u 20:26

Bionic
Reading

Donedavni potpredsjednik vlade Federacije BiH i ministar financija Vjekoslav Bevanda potvrdio je medijima u petak u Mostaru kako je ustavni sud Federacije BiH odbio odlučivati o njegovu zahtjevu o legalnosti vlasti u tome entitetu

'Ustavni sud Federacije BiH odbio je odlučivati o ustavnosti izbora federalnog predsjednika i nove vlade pošto sam povukao zahtjev o tome. Pozdravljam tu odluku suda i smatram je ispravnom', rekao je Bevanda

Po njegovim riječima, presuda ustavnoga suda dostavljena mu je na kućnu adresu u Mostaru.

Potkraj ožujka skupina stranaka oko SDP-a BiH uspostavila je vlast u Federaciji BiH, što je središnje izborno povjerenstvo (SIP) ocijenilo nelegalnim. Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko u međuvremenu je privremeno suspendirao odluku SIP-a dok se o tome ne očituje federalni ustavni sud.

Ustavni sud je prije toga odbio raspravljati o legalnosti nove vlasti, budući da je donedavna predsjednica Borjana Krišto povukla zahtjev, izrazivši sumnju da bi taj sud mogao odlučivati pod pritiskom međunarodne zajednice.

Budući da osim Krište i Bevande nitko nije uputio zahtjev za preispitivanje legalnosti vlasti u Federaciji BiH, očekuje se da austrijski diplomat na čelu međunarodne uprave u BiH Valentin Inzko i Vijeće za provedbu mira razmotri nalog o suspenziji odluka SIP-a.