LJUBLJANA NA NOGAMA

Facebook prosvjedi u Sloveniji se šire

29.11.2012 u 14:22

Bionic
Reading

Javni prosvjedi protiv 'korumpiranih elita', kako svoje motive tumače skupine koje ih organiziraju preko Facebooka, šire se Slovenijom, a za petak su ponovno najavljeni u Ljubljani

Facebook skupina, pod naslovom 'Neka odstupi premijer Janez Janša', pozvala je za petak popodne one koji će im se pridružiti na mirnim prosvjedima protiv političkih elita, ali i sve težeg socijalnog stanja u državi da sa sobom ponesu letke, transparente, stare budilice, ali i cvijeće, kako bi dokazali ne žele nasilje i da intervencija policije neće biti potrebna.

Do sada najveći prosvjed bio je u ponedjeljak u Mariboru, gdje je bilo ozlijeđenih i uhićenih nakon akcije specijalne policije koja je upotrijebila suzavac i druga sredstva jer je manji dio prosvjednika prilikom 'napada' na gradsku vijećnicu koristio granitne kocke i baklje. Dan kasnije prosvjed je održan i u Ljubljani, ali se u središtu okupilo manje od tisuću ljudi koji su se 'solidarizirali' s prosvjednicima u Mariboru, a prosvjedi u Jesenicama, Kranju i nekim mjestima prošli su bez nereda i intervencije policije. Krajem ovog i početkom idućeg tjedna slični su prosvjedi neformalno najavljeni i u nekim drugim gradovima.

O sigurnosnom stanju s tim u vezi u srijedu je raspravljala i vlada, a ministar obrane Aleš Hojs i ministar unutarnjih poslova Vinko Gorenak tvrde da su neprijavljeni prosvjedi preko Facebooka nezakoniti jer nisu prijavljeni, ali da će, poučeni događajima u Mariboru, učiniti sve da se organizatori u slučajevima kad dođe do nasilja otkriju i kazne.

Hojs je uz to rekao da ima indicija da se želi stvoriti 'zapaljiva situacija' pred drugi krug predsjedničkih izbora u nedjelju na kojima, sudeći po objavljenim anketama, bivši premijer Borut Pahor ima mnogo više šanse od aktualnog predsjednika Danila Tuerka.

Premijer Janez Janša u srijedu je u twitter poruci rekao da je 'žalosno' što Tuerk 'opravdava' nasilje do kojega je došlo prilikom prosvjeda u Mariboru. Janša je tako aludirao na to da je Tuerk, svojim izjavama kako bi mariborski gradonačelnik odmah trebao dati ostavku radi smirivanja stanja te da treba ispitati je li postupak policije prema mariborskim prosvjednicima bio opravdan, želio uoči izbora istaknuti kako je drugačiji od Pahora. Bivši premijer i predsjednički kandidat Pahor je prema Janšinoj vladi i socijalnom stanju u državi manje kritičan i tvrdi da bi nemiri i eventualni pad vlade zemlju doveli u tešku krizu.