APEL 'GLASA RAZUMA'

Evo zašto ne potpisati za referendum o braku

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 16.05.2013 14:20
  • Objavljeno 16.05.2013 u 12:11
U ime obitelji

U ime obitelji

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec/PIXSELL

'Glas Razuma - Pokret za sekularnu Hrvatsku' ocijenila je inicijativu za raspisivanje referenduma kojim bi se u Ustav unijela odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca anticivilizacijskom kampanjom kojoj je cilj ozakoniti diskriminaciju građana i unošenje diskriminatornih odredbi u Ustav.

'Propisivanje da brak mora biti samo između muškarca i žene je izrazito protuustavno i diskriminatorno te negira samu bit Ustava, ljudskih i građanskih prava', priopćila je ta udruga.

Smatra da ljudska prava ne smiju i ne mogu biti tema referendumske odluke te da bi takva odredba u suštini bila istovjetna odredbi da, primjerice, neka etnička grupa nema pravo na školovanje ili pravo glasa na izborima.

Pokret za sekularnu nedavno inicijativu 'U ime obitelji' koja je inicirala prikupljanje potpisa naziva jednom od 'klerikalističkih organizacija' putem kojih Katolička crkva zbog svoje homofobne ideologije nastoji spriječiti jednakost građana te aktivno promicati diskriminaciju.

'U Hrvatskoj te udruge vode isti oni ljudi koji su manipulirali i huškali građane protiv uvođenja Zdravstvenog odgoja u škole te se žestoko protivili usvajanju modernog, sekularnog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. Ta mala skupina katoličkih radikala nastupa u javnosti pod raznim imenima (Vigilare, Hrast, Grozd, Nepomireni, I ja sam bio embrij, U ime obitelji), a financijska sredstva za ovu posljednju, homofobnu kampanju se pri tome prikupljaju nezakonito', tvrdi Glas razuma.

Pokret drži kako će svaki građanin koji podupre raspisivanje referenduma pokazati da je djelatni sudionik kršenja ljudskih prava te potkopavanja ustavnog poretka.
'Jedino što se ovim referendumom može postići jest presedan u kojem se proizvoljno postavljen stav jedne struje unutar jedne vjerske zajednice uzdiže na nivo ustavne odredbe, čime se toj istoj skupini otvara prostor za buduće slične zahtjeve', smatra 'Glas razuma'.

Glas razuma stoga poziva sve sugrađane, posebno one katoličke vjeroispovijesti, da ne nasjedaju na podvale i laži kao npr. da se 'mamu i tatu neće više smjeti zvati mama i tata' i da razmisle žele li dati vjetar u leđa političkoj grupaciji koja svoju klerikalističku kampanju vodi agresivnim nasrtanjem na temeljna prava, kao što je pravo na jednakost svih ljudi, i to svima onima koji ne zadovoljavaju kriterije njihovog uskogrudnog svjetonazora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!