ILI VLADA U 60 DANA ILI NOVI MANDATAR

Evo u kojim se rokovima moraju sastaviti Vlada i Sabor

14.09.2016 u 15:28

Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo sutra bi trebalo objaviti konačne službene rezultate izbora, nakon čega kreću i prvi rokovi za sastavljanje Sabora, ali i Vlade

Nakon što sutra budu objavljeni konačni rezultati izbora krenut će i rok od 20 dana u kojem se mora održati prvo zasjedanje Sabora. A Sabor na prvo zasjedanje poziva, odnosno određuje datum zasjedanja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. U tih 20 dana zastupnici se moraju okupiti u Saboru, no prvo zasjedanje ne mora nužno biti i konstituirajuće. Takav primjer već se dogodio na prošlim izborima, kada je Sabor prvi put zasjedao 3. prosinca, no konstituiran je tek 28. prosinca. Naime, na prvom zasjedanju u Saboru nije bilo dovoljne većine za izbor novog predsjednika Sabora, čime se po Ustavu on konstituira. Zastupnici okupljeni oko koalicije Hrvatska raste predložili su, doduše, da predsjednik Sabora bude Mostov Robert Podolnjak, no tome su se usprotivili i HDZ-ovci, ali i sam Podolnjak.

Zakoni i Ustav ne propisuju konkretan rok u kojem se mora konstituirati Sabor.

Neovisno o saborskom roku, kreću rokovi koji se tiču sastavljanja Vlade. Predsjednica Grabar Kitarović će najvjerojatnije odmah nakon što DIP proglasi službene rezultate sazvati konzultacije parlamentarnih stranaka u svom uredu na Pantovčaku. Ustav jasno propisuje da predsjednica povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika. Radi se o osobi koja uspije prikupiti minimalno 76 potpisa zastupnika koji je podržavaju.

Nakon što predsjednica dodijeli mandat za sastavljanje Vlade kreće i rok od 30 dana u kojem mandatar mora složiti Vladu, a ukoliko u tom uspije, u tom roku mora program Vlade i Vladu predstaviti Saboru i tražiti glasovanje o njoj.

Ako pak u roku od 30 dana ne uspije sastaviti Vladu, predsjednica mu može dati dodatni rok do najviše 30 dana.

Ako ni u tom roku mandatar ne uspije sastaviti Vladu ili ako predložena Vlada ne dobije povjerenje Hrvatskog sabora, predsjednica će povjeriti mandat za sastav Vlade drugoj osobi.

Ukoliko sastavljanje Vlade ne bi uspjelo ni s drugim mandatarom, prema Ustavu, predsjednica će onda imenovati privremenu nestranačku Vladu i istodobno raspisati prijevremene izbore za Hrvatski sabor.