JAVNI SERVIS vs. POLITIKA

Evo što sve pretplatnici zamjeraju HRT-u

21.12.2016 u 12:22

Bionic
Reading

Udruga obveznika RTV pristojbe Pretplatnik u srijedu se oglasila priopćenjem u kojem javnost, saborske zastupnike i odgovorne na HRT-u upozorava na nezadovoljavajuće stanje u radu i poslovanju HRT-a – prije svega na manjak neovisnosti, profesionalnosti i učinkovitosti novinara i urednika, pad kvalitete programa, neispunjavanje uloge javnog servisa i netransparentno trošenje javnog novca. U međuvremenu, s HRT-a je priopćeno da je nova v.d. glavne urednice HTV3 Sanja Skorić

Udruga Pretplatnik smatra da je stanje na HRT-u ozbiljno narušeno kontinuiranim neprimjerenim i agresivnim miješanjem politike u procese izbora i smjena vodstva HRT-a.

'Pozivamo nositelje izvršne i zakonodavne vlasti da se prilikom izbora novoga vodstva HRT-a vode prije svega načelom interesa javnosti za slobodne i otvorene javne medije, raznolikost sadržaja, demokraciju i profesionalnost. Od njih također tražimo da stranačke, partikularne, klijentelističke i osobne interese ne stavljaju ispred interesa obveznika RTV pristojbe te da aktivnost usmjere prema kreiranju nove medijske strategije i medijske politike sukladne standardima najbolje europske medijske prakse', ističe se u priopćenju.


Uoči predstojećih kadrovskih promjena na vrhu HRT-a, četvrtih po redu u posljednje dvije godine, udruga upozorava i na neprovođenje restrukturiranja radi smanjenja cijene HRT-ove usluge i visine RTV pristojbe, ali i na zabrinjavajući izostanak potpore građana javnom medijskom servisu i neučinkovitu suradnju odgovornih s Programskim vijećem i Nadzornim odborom HRT-a.

U priopćenju Pretplatnika podsjeća se i da je potpredsjednica Nina Obuljen Koržinek nakon imenovanja na dužnost ministrice kulture istupila iz udruge, a na nedavno održanoj Skupštini primljeni su novi članovi Mirela Holy, Bruno Gamulin, Zvonko Maković Nikolina Lednicki


HRT: Sanja Skorić v.d. glavne urednice HTV3

Vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Blago Markota je na prijedlog ravnatelja programa HRT-a Božidara Domagoja Burića imenovao Sanju Skorić vršiteljicom dužnosti glavnog urednika Trećeg programa Hrvatske televizije (HTV3), priopćeno je u srijedu s HRT-a.

Skorić je diplomirala novinarstvo na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, a 2011. obranila je magistarski rad na Fakultetu političkih znanosti s temom 'Informiranje i obrazovanje hrvatske javnosti o eurointegracijama - Hrvatska i Europa' te stekla zvanje magistrice društvenih znanosti.

Sanja Skorić na Hrvatskoj radioteleviziji radi 14 godina, isprva kao stalna honorarna suradnica, a potom i kao dugogodišnja novinarka i urednica u Odjelu za obrazovanje i znanost. Kao televizijska novinarka i stručna suradnica radila je za brojne televizijske projekte - Scientia Croatica, Znanstvena petica, Budućnost zemlje, Trenutak spoznaje, Znanstvene vijesti, Društvena mreža, Znanstveni krugovi, Vremeplov i drugi,a uređivala je i vodila emisiju 'Vrijeme je za knjigu'.