U GUNJU PO RADOST

Evo odlične ideje kako provesti vikend

16.07.2014 u 10:36

Bionic
Reading

'Posjet Gunji iskustvo je koje će vas oplemeniti, a ono što ćete dobiti zauzvrat može se opisati isključivo kao — radost', poručuju iz organizacije Junioc Chamber International – Zagreb pozivajući sve koji žele već ovoga vikenda s njima otići na poplavljena područja i volontirati da to učine već ovoga vikenda

Članovi JCI-ja Zagreb posjetili su prošloga vikenda mjesto koje je ponajviše stradalo u nedavnim poplavama u istočnoj Slavoniji, Gunju. Članovima JCI-ja Zagreb pridružili su se i volonteri iz Nove Gradiške kako bi pomogli u obnovi razrušenog mjesta.

'Osobama koje dolaze iz dvjestotinjak kilometara udaljenog Zagreba teško je zamisliti što će zateći u kraju o kojemu se mjesecima toliko piše i govori. No sve što smo ranije čuli i vidjeli nije nas moglo pripremiti na tih desetak sati koje smo proveli u Gunji. Po dolasku u Gunju, članovi JCI Zagreba dobili su adresu obitelji koja se u mjesnoj Općini predbilježile za pomoć u obliku volontiranja. Nakon ugodne i prijateljske dobrodošlice u obitelji, članovima JCI Zagreba predan je pribor i alat te su ih domaćini ukratko uputili što je potrebno raditi. S obzirom na to da su unutrašnji zidovi kuća povukli vlagu uslijed poplava, prvi zadatak članova JCI Zagreba bio je štemanje zidova. Naime, zbog neprestanog stvaranja plijesni, takvi zidovi predstavljaju opasnost za zdravlje. Članovi JCI Zagreba potom su se prihvatili posla te su ostatak svojega boravka proveli u hrmbanju zidnih površina. Zahvaljujući našemu članu JCI Zagreba Ivanu Mioču, obitelj Marojević bit će spojena s donatorom, točnije tvrtkom Gebrüder Weiss, koji će pomoći obitelji da se njihov dom što prije obnovi i opremi svim potrebnim stvarima za funkcioniranje i normalizaciju života', rekla je predsjednica JCI Zagreba Ana-Maria Gurdulić.


Kažu da su ih stanovnici sela u kojem živi čak jedanaest različitih narodnosti dočekali s osmijehom. 'U Gunji nema kuće koja nije poplavljena, a sretnima se smatraju oni kojima je
stradao samo prvi kat kuće. Iza njih su mjeseci mukotrpnog rada, a teško se oteti dojmu da su većinu dosadašnje obnove odradili sami. Kako ne ovise o radu volontera, tako ne ovise ni o humanitarnoj pomoći koja je tako revno prikupljana jer ona do mnogih nikada nije stigla. Unatoč svemu, Gunja nad nepravdom ne očajava. Preživjeli su rat pa će preživjeti i poplavu', napominju.

'Teško je opisati splet emocija koje neminovno obuzmu svakoga tko se zatekne u tom selu, no naši su nas domaćini iznad svega darivali zahvalnošću, ponosom i vjerom u ljudsku dobrotu. Sav naš trud i pomoć koju smo im došli ponuditi mizerna je u odnosu na srdačnost koju smo primili. Voljeli bismo da čim više ljudi posjeti ovo selo, i pomogne ljudima Gunje da stanu na vlastite noge', kažu. Predsjednica JCI-ja Zagreb Ana-Maria Gurdulić, apelira na sve koji to mogu da se priključe već ove subote, 19. srpnja njihovim članovima koji ponovno odlaze pomagati žrtvama poplava. Kontakt broj je: 095/3974 - 148.

'Posjet Gunji neprocjenjivo je iskustvo koje će vas oplemeniti, razveseliti, a ono što ćete dobiti zauzvrat može se jednostavno opisati kao — neopisivu radost ispunjena srca', poručuju.