SKROMNA PROCJENA

Evo koliko nas je najmanje koštao premijerov put na kraj Zemlje

24.03.2014 u 11:44

Bionic
Reading

‘Još uvijek živimo iznad svojih mogućnosti’ – ponavlja već dulje od dvije godine premijer Zoran Milanović građanima koji sve češće ostaju bez posla i plaće. No kakve su to mogućnosti premijera zemlje s četiri milijuna ljudi koji u šestoj godini recesije putuje na drugi kraj svijeta, u Australiju i Novi Zeland?

Na pitanje koliko je koštalo desetodnevno putovanje u Australiju i Novi Zeland premijera Zorana Milanovića, njegove supruge Sanje Musić Milanović, ministra obrane Ante Kotromanovića, predstojnika premijerova ureda Tomislava Sauche i savjetnika za vanjsku politiku Nevena Pelicarića – u Banskim dvorima nisu nam još odgovorili.

Petočlana delegacija s nekoliko članova osiguranja vratila se u Zagreb prošloga utorka, a za podnošenje putnih naloga imaju zakonski rok od dva tjedna. Dakle za osam dana trebali bismo znati točan iznos troškova putovanja kojem je rijetko koji građanin vidio jasnu korist za hrvatsku diplomaciju ili gospodarstvo.

Još kada se premijer odlučio za izlet na drugi kraj svijeta zanimalo nas je koliko će to koštati državni proračun, no tada nam se nisu htjeli ‘pravdati’ navodeći procjene troškova. U Vladi su nam naglasili tek da premijer nikada ne putuje poslovnom klasom, ni prvom klasom, ali naravno ne putuje ni ekonomskom klasom (zbog sigurnosnih razloga), nego valjda nekom od klasa između… Pojasnili su nam i da dio putovanja u Novi Zeland u cijelosti pokriva novozelandska vlada.

Dok čekamo Vladin troškovnik s južne hemisfere, pokušali smo napraviti vlastitu procjenu troškova i došli smo do iznosa od ukupno 400 tisuća kuna za delegaciju od pet osoba i - tri člana osiguranja. Detalji o premijerovoj sigurnosti su stroga tajna, tako da je isključivo naša slobodna procjena to da su s premijerom putovala baš tri člana osiguranja.

Pretraživanjem cijena avionskih karata od Zagreba do Sydneyja (u jednom smjeru) naišli smo na karte u iznosima od 19.338 kuna do onih u iznosu od 32.261 kunu, i to za premium economy class – klasu koja odgovara zadanom nam profilu jer je jeftinija od poslovne i prve klase.

Ako je u Vladinoj delegaciji bilo osmero putnika i ako su kupili najjeftiniju kartu za Sydney,  onu koja košta 19.338 kuna (s dva presjedanja), tada su za jedan smjer potrošili ukupno 155.104 kune. Iz računice smo potpuno izbacili transfere po Australiji – od Sydneya do Canberre pa do Melbournea. Recimo da im je to bilo gratis iako je trošak sigurno bio značajan.

Iz Melbournea do Aucklanda na Novom Zelandu naša delegacija letjela je, navodno, o trošku novozelandske vlade, čiji poziv ih je (tvrdi se u Vladinom priopćenju uoči putovanja) potaknuo da se otisnu na dalek put. Dakle i taj ćemo trošak izostaviti iz naše računice, no informacije radi - let od Melbournea do Aucklanda inače košta oko 2.700 kuna po osobi.

Nakon pet dana navodno besplatnog smještaja na Novom Zelandu naša delegacija vraćala se u Zagreb iz zračne luke u Aucklandu. Najjeftinija karta koju smo uspjeli pronaći za taj let košta 18.194 kune, a ako to pomnožimo sa osam, ispada da su za povratak potrošili 145.552 kune. Po našoj procjeni, za putovanja zrakoplovom potrošili su najmanje 300.656 kuna.

Druga bitna stavka u potrošnji naše delegacije je smještaj. Ako ga nisu plaćali na Novom Zelandu, morali su u Australiji u kojoj su proveli najmanje pet noći u tri različita grada.

S obzirom na sigurnosne uvjete, logično je da su rezervirali hotele s pet zvjezdica. Pretragom smo naišli na različite hotele s različitim cijenama i došli smo do zaključka da je najjeftinija soba u hotelu s pet zvjezdica mogla koštati 350 australskih dolara, odnosno 1.767 kuna.

Pet noći košta oko 8.835 kuna, a kada to pomnožimo s delegacijom od osam ljudi, ispada da su ukupno potrošili na hotele najmanje 70.680 kuna.

U obračun jela, pića i ostalih troškova ne usuđujemo se ulaziti pa ćemo i taj trošak potpuno izostaviti iz naše procjene. Ostaju nam još dnevnice koje smo računali za sedam osoba, s obzirom na to da je premijerova supruga bila u pratnji, a ne na zadatku.

Prema portalu racunovodja.hr, dnevnice za Australiju iznose 85 američkih dolara, a za Novi Zeland 70 američkih dolara. Naši putnici su u Australiji dnevno dobili 472 kune, odnosno 2.360 kuna za pet dana. Njih je sedmero za dnevnice u Australiji potrošilo 16.520 kuna.

U Novom Zelandu dnevnica je bila 388 kuna, odnosno 1.940 kuna za pet dana po osobi. Zajedno su u Novom Zelandu ‘zaradili’ 13.580 kuna dnevnica.

No ne mora to značiti da će svaki od njih dobiti pune dnevnice za ovo putovanje. Naime u slučaju da su ručkove ili bilo što drugo plaćali Vladinom bankovnom karticom, to bi im se trebalo oduzeti od iznosa za dnevnice. No s obzirom da smo izostavili brojne druge račune, u našoj projekciji ostavljamo pun iznos dnevnica od 30.100 kuna za deset dana putovanja.

Konačno, našom računicom dolazimo do minimalnog troška putovanja u iznosu od 401.436 kuna. Je li ovaj iznos iznad ili u skladu s mogućnostima naše Vlade, ostavljamo na procjenu čitateljima. Kako bi bilo jasnije kojim iznosom baratamo, bitno je znati da je, na primjer, krajem 2013. godine Američka gospodarska komora na dobrotvornoj večeri skupila donaciju od 400 tisuća kuna za razminiravanje Vukovarsko-srijemske županije u kojoj je još oko 30 četvornih kilometara ostalo minski sumnjivo.

Inače, u mjesec dana na prekooceanske posjete odlučili su se i ministri Vesna Pusić koja je bila u Čileu te ministar Ivan Vrdoljak koji je otputovao u Južnu Koreju i Japan.