REZULTATI REFERENDUMA

Evo kako se glasalo u Afganistanu, SAD-u i Indiji

02.12.2013 u 11:47

Bionic
Reading

Na jučerašnjem referendum glasalo je i gotovo 13 i pol tisuća hrvatskih državljana u inozemstvu. Rezultat je 82,17 posto glasova ZA, dok je 17,40 posto birača glasalo PROTIV. Zanimljiva je situacija u Indiji i Japanu gdje su svi glasači bili PROTIV. Najviši postotak onih koji žele da u hrvatski Ustav uđe definicija braka kao zajednice žene i muškarca je u susjednoj Bosni i Hercegovini, i to visokih 96 posto

Svoje biračko pravo jučer su iskoristili pripadnici Hrvatske vojske u Afganistanu. 101 osoba iskoristila je svoje biračko pravo u toj zaraćenoj zemlji i većina ih je (86,14 posto) zaokružila ZA.

Najviši postotak onih koji su glasali PROTIV U Europi je u Finskoj gdje su na birališta izašle 23 osobe, od toga ih je 91,30 posto bilo PROTIV. Slični rezultati zabilježeni su i u Irskoj gdje je glasalo 45 birača. Opcija PROTIV prevladala je i u Grčkoj, Češkoj, Danskoj Bugarskoj, Belgiji, Mađarskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Portugalu, Rumunjskoj, Rusiji, Slovačkoj, Sloveniji, Španjolskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji.

Na području Starog kontinenta ZA su glasali u Austriji, BiH, Crnoj Gori, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, na Kosovu, Makedoniji, Srbiji, Švicarskoj i Albaniji.


Hrvatski državljani u Alžiru glasali su većinom ZA (55,17), u Argentini taj je postotak znatno viši (79,78). U Australiji je na birališta izašlo 403 birača i 91,32 posto zaokružilo je ZA. Zanimljivo je kako u Brazilu nitko nije glasao.

U Izraelu su se pak odlučili u većini ZA (76,47 posto), a još je viši postotak u Južnoafričkoj Republici (83,33 posto). Slijedi i Kanada gdje je glasalo 354 hrvatskih državljana i velika većina ih je zaokružila ZA (92,09 posto). U Maroku je sedam birača također uglavnom glasalo ZA, kao i u Maleziji. U Egiptu je pak na biralište izašlo deset osoba, od kojih je šest glasalo ZA, a četiri PROTIV.

Većina od 29 birača u Čileu glasala je PROTIV ustavne definicije braka kao zajednice žene i muškarca (79,31 posto). U Kini je su birališta izašla 23 glasača i većina ih je zaokružila PROTIV (73,91 posto). I većina u Sjedinjenim Američkim Državama bila je PROTIV. Od njih 214, 56,07 posto je glasalo PROTIV. Većina u Turskoj također je zaokružila PROTIV (62,96 posto).

Opcija PROTIV dobila je sto posto glasova u Japanu gdje je na biralište izašlo 26 birača i u Indiji gdje je glasalo sedam birača.

Detaljne rezultate za dijasporu pogledajte ovdje