KONFERENCIJA INVEST HR

Evo kako je Milanović povezao referendum u Irskoj, gej brakove i ulaganja u Hrvatskoj

25.05.2015 u 10:54

Bionic
Reading

'Hrvatska definitivno očito izlazi iz recesije, ali nepostupno, uz sitan kašalj, nego novim boljim pravcem', poručio je premijer Zoran Milanović na konferenciji Invest HR, na kojoj će hrvatska Vlada predstaviti investicijske mogućnosti i potencijale Hrvatske domaćoj i međunarodnoj poslovnoj zajednici

Kako bi pokazali što su napravili po pitanju potpore investitorima i investicijama, u Vladi su se, kazao je na početku potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić, odlučili na ovakvu konferenciju. Podsjetio je da je Vlada prije tri godine svoju gospodarsku strategiju definirala s pet 'i' - integracija, industrija, izvoz, inovacije i investicije.

Integracija je donijela svoje i po pitanju izvoza, poručio je Grčić. 'Izvoz raste po dvoznamenkastim stopama. Imamo izravna strana ulaganja i u prošloj godini imamo četiri puta veće investicije nego godinu prije', kazao je Grčić.

Od integracije očekuju se i ulaganja kroz europske fondove, a po tom pitanju u sljedećih sedam godina spremno je 10,7 milijardi kuna za direktna ulaganja.

'Nakon dugo vremena, gdje su i analitičari i kritičari rekli da Hrvatska ne može po starom modelu trgovine, uvoza, i da treba okrenuti potencijale prema industriji, prošla je godina pokazala da industrija postaje ključni element hrvatskog gospodarstva. Industrija raste i u industriju se investira i malo po malo postaje ključni zamašnjak gospodarskog rasta', kazao je Grčić.

Po tom pitanju još treba pokrenuti farmaceutsku industriju, IT industriju, industriju proizvodnje auto dijelova, ali i prehrambenu i drvnu industriju, poručio je Grčić.

'Naš je cilj dalje jačati poslovnu klimu. Hrvatska je bolja destinacija za investiranje nego prije par godina. Hrvatska je stabilna zemlja, dio je EU i na taj način postaje atraktivnija, ima kvalitetnu radnu snagu, naši radnici jesu konkurentniji nego radnika u drugim zemljama, imamo netaknutu prirodu i okoliš. Stabilizirali smo porezni sustav i sada možemo samo razmišljati o smanjenju poreznih nameta. Reformirali pravosuđe, smanjili parafiskalne namete. Kroz predstečajane i kraće stečajne postupke restrukturirat ćemo gospodarstvo koje se nalazi u problemima. Privatizacijom i uvođenjem novih partnera u turizmu popravljamo sliku gospodarstva', pobrojao je Grčić razloge za investiranje.

Dopala nas je strašna i vesela odgovornost da preuzmemo vođenje države u prijelomnom trenutku, poručio je premijer Zoran Milanović.

RTL Autor: RTL

'Sada imamo novi razvojni model, onog staroga nema, ne treba nam ne znam koliko tisuća kilometara autocesta i milijuna stanova. Investicija ima u turizmu. Tu su industrija, brodogradnja koja je spašena za sada, ne mogu davati obećanja zanavek. Ako se ukrcamo na vlak, onda nas teško mogu iznenaditi ovako teški ciklički poremećaji kao što su bili 2009.', rekao je Milanović.

Video: Sanjin Strukić/Pixsell

Što se tiče industrije, premijer je poručio da ne možemo očekivati da u industrijskom sektoru bude zaposlenih kao prije 40 godina. 'To vrijeme je prošlo. Sada manji broj ljudi proizvodi više i kvalitetnije', rekao je Milanović.

No osim konkretnih ulaganja, Hrvatska mora ulagati i u imidž, poručio je premijer i pritom iznio primjer Irske.

'Jučer ili prekjučer u Irskoj je bio referendum na kojem se odlučivalo o jednom delikatnom pitanju, o gej brakovima, i Irska kao dominantno katolička zemlja donijela je takvu odluku. A ondje je prije samo 20 godina održan referendum o pravu na razvod braka. Dvadeset godina kasnije donijeli su jednu drugu odluku i time su iskoračili. U kampanji 'za', osim rock zvijezda, najglasniji su bili najveći poduzetnici koji su za to vidjeli poslovnu priliku jer će se na Irsku sada drugačije gledati', kazao je Milanović dodavši da je Hrvatska u zaštiti gej populacije peta zemlja u Europi, unatoč referendumu.

'Mala smo zemlja i moramo biti otvoreni, ne možemo biti zakopčani, rigidni i zatucani, naročito u turizmu', rekao je Milanović.