STRAH I TREPET U IRANU

Evin, jedan od najozloglašenijih zatvora na svijetu

12.06.2013 u 13:01

Bionic
Reading

Zatvor Evin, kod Teherana, jedan je od najozloglašenijih zatvora u svijetu - tamo zatvorenike muče, siluju i ubijaju, svjedoče bivši pritvorenici. Postoji mnogo fotografija zatvora Evin, ali nijedna koja pokazuje unutrašnjost iza visokih, bijelo obojenih betonskih zidova. I sami zatvorenici navode da nisu nikada vidjeli cijeli zatvor premda su tamo proveli godine

To je sve dio postupanja prema zatvorenicima - kada napuštaju malene ćelije, vežu im oči. Tako vremenom gube svijest o tome tko su i gdje su. Jedino što u svakom trenutku moraju znati je da su prepušteni na milost i nemilost čuvarima koji s njima mogu raditi sve što žele, prenosi Dnevni avaz.

Evin je sagradila tajna služba u vrijeme iranskog šaha i mnogi Iranci nadali su se da će dolaskom Homeinija i islamskom revolucijom taj okrutni zatvor biti konačno zatvoren. Međutim, zatvor je proširen. Posebno odjeljenje je 209 koje je neposredno u nadležnosti iranskog Ministarstva za obavještavanje i sigurnost.

Tko tamo dođe, ne zna hoće li živ dočekati sutrašnji dan. I to bez ikakvog suda i procesa. Ponekad ni obitelj ne zna je li netko likvidiran jer je i stratište iza zidova Evina. Zatvor je sagrađen za samo tristotinjak zatvorenika. Iako je kasnije nešto proširen, još uvijek je ostalo samo šest prostorija za toalet za stotine zatvorenika.

Nitko ne zna koliko točno tamo ima zatvorenika. To je 'državna tajna': međunarodne humanitarne organizacije procjenjuju da ih je najmanje osam tisuća - muškaraca i žena!

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje

Ispovijest bivših zatvorenica Evina