VISOK VODOSTAJ KARAŠICE

Evakuacija u predgrađu Belog Manastira

04.06.2010 u 14:52

Bionic
Reading

U Osječko-baranjskoj županiji poplavom su sada najugroženija prigradska područja Belog Manastira, Šumarine i Luč. Zbog visokog vodostaja Karašice i sinoćnjih kiša na dva mjesta narušena je stabilnost nasipa na toj baranjskoj rijeci. Zbog sigurnosnih razloga za Šumarine sa 300 stanovnika i Luča sa 200 određene su pripremne mjere evakuacije, rekao je ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut danas u Osijeku. Stanovnici će biti smješteni u sportskoj dvorani u Belom Manastiru

Osiguravanju kuća i nasipa na terenu pomažu dobrovoljna vatrogasna društva, svi mještani, Hrvatska vojska, Hrvatske vode i Hrvatski crveni križ. Za utvrđivanje nasipa pijeskom danas je u pomoć stigla mehanizacija tvrtke Belje i HV-a.

Vodostaj Karašice dosegao je jučer dosad nezabilježenih 316 centimetara, a preko noći je porastao za još 20 centimetara. Budući da kretanje vode u Karašici ovisi izravno o vodostaju Dunava, Baranjcima glavna opasnost prijeti zbog vodenog vala od gotovo dva metra, koji stiže iz Mađarske i Austrije. 'Taj vodeni val ponovno će utjecati na vodostaj Vuke, koja ionako sporo utječe u Dunav', izvijestio je direktor Hrvatskih voda Osijek Zoran Đuroković. Osim na Vuku, povišenje vode u Dunavu izravno će utjecati i na Karašicu. Pri 630 centimetara Dunav više prima vodu iz Karašice, a već sada je izmjeren vodostaj od 520 centimetara.

Županijska tvrtka za održavanje cesta Cesting danas je izvijestila da je za promet zbog poplava zatvoreno sedam cesta. Voda iz poljoprivrednih kanala i dalje prijeti plavljenjem kuća u Cretu Bizovačkom i Normancima u Općini Bizovac. Iz nekoliko kuća i dvorišta voda se mora ispumpavati crpkama, saznajemo u osječkom Centru 112. Načelnik Općine Draž Stipan Šašlin upozorio je da dijelovi brda na obali Dunava zbog natopljenosti kišom na nekoliko mjesta prijete urušavanjem na kuće u Gajiću, u toj općini u sjevernom dijelu Baranje.