CRVENO NEBO

Erumpirao vulkan na Islandu, evakuirano više od četiri tisuće ljudi

19.12.2023 u 06:42

Bionic
Reading

Vulkan na islandskom poluotoku Reykjanes erumpirao je nakon nekoliko malih potresa, izbacujući lavu i dim na velikom području, priopćio je tamošnji meteorološki ured. Ranije je oko 4000 ljudi evakuirano iz ribarskog grada Grindavika

'Erupcija je započela u 22.17 sati po lokalnom vremenu sjeverno od Grindavika kod Hagafella', objavio je Met Office na svojoj web stranici u ponedjeljak, ističući da je erupcija počela samo nekoliko kilometara od grada i da su se pukotine u tlu protezale prema selu koje se nalazi oko 40 kilometara jugozapadno od glavnog grada Islanda, Reykjavika.

Fotografije i videozapisi objavljeni na društvenim mrežama prikazuju lavu kako suklja iz vulkana samo sat vremena nakon što je zabilježena seizmička aktivnost. Helikopter obalne straže trebao bi utvrditi točnu lokaciju i veličinu erupcije.

Duljina pukotine u vulkanu je oko 3,5 kilometara, a lava teče brzinom od oko 100 do 200 kubičnih metara u sekundi. Ističe se da je to nekoliko puta više nego u prethodnim erupcijama na poluotoku Reykjanes zadnjih godina.

  • +3
Erupcija vulkana na Islandu Izvor: EPA / Autor: ICELANDIC COAST GUARD / HANDOUT

'Seizmička aktivnost uz mjerenja s GPS uređaja ukazuje na to da se magma kreće prema jugozapadu i da bi se erupcija mogla nastaviti u smjeru Grindavika', javio je Met Office.

Lokalna policija rekla je da je podigla razinu pripravnosti zbog erupcije, a državna civilna obrana upozorila je javnost da se ne približava tom području dok osoblje za hitne slučajeve procjenjuje situaciju.

Međunarodna zračna luka u Reykjaviku, koja se nalazi u blizini, ostala je otvorena iako brojni letovi kasne.