ROUBINI PREDVIĐA KATASTROFU

'Eurozona se raspada, euro će nestati!'

  • Autor: H.P. / M.S.
  • Zadnja izmjena 02.08.2012 14:29
  • Objavljeno 02.08.2012 u 11:12
Nouriel Roubini

Nouriel Roubini

Izvor: tportal.hr / Autor: flickr.com

Čuveni američki ekonomist, dr. Nouriel Roubini, zvan i Doktor Propast, otišao je korak dalje u svojim apokaliptičnim predviđanjima budućnosti eura i eurozone - uvjeren je da će se eurozona raspasti za tri mjeseca do pola godine te da će euro kao valuta posve nestati, i to u roku od tri do pet godina! To je katastrofično predviđanje izrekao u intervjuu ruskom RBK Dailyju

U roku od pola godine, kaže prof. dr. Nouriel Roubini, krahirat će grčka 'proeuro' vlada, a Italija i Španjolska izgubit će pristup tržištima kapitala. To će izazvati početak raspada eurozone, a Dr. Propast smatra da bi tada eurozona mogla opstati jedino ako se svede na Njemačku, Austriju, Finsku ili Nizozemsku. Jedino što se više onda ne bi mogla zvati eurozonom. Smatra da je vjerojatnost za takav ishod oko 50 posto.

Za stanje u kojem se našla Europska unija, odnosno eurozona, prema Roubiniju krivnju snose podjednako Njemačka i južnoeuropske države koje su potonule u krizu.

Roubini poziva EU da odustane od financijske pomoći ekonomijama koje su najviše nastradale, a zonu eura, smatra on, moći će se spasiti samo ako se u Europi formira proračunski, bankarski i savez koji uključuje interventne fondove te uvedu euroobveznice. Smatra da bi one bile stimulans za potrošački racionalno preustrojene države, ali uvođenju euroobveznice najoštrije se protivi njemačka kancelarka Angela Merkel koja ne želi da se, primjerice, Njemačka zadužuje po istoj kamatnoj stopi kao i 'nesolventna' Grčka.

Roubini ne želi istaknuti Njemačku kao glavnog krivca za krizu eurozone, ali naglašava njenu odgovornost, primjerice u izvoznoj politici, jer su njemačke banke odobravale povoljne kredite grčkim kupcima (npr. taksistima za nabavu BMW-ovih limuzina) ne vodeći pritom računa mogu li grčki građani otplaćivati tolike iznose: postavlja se pitanje je li ih trebalo stimulirati da kupuju baš njemačke BMW-ove, a ne neka standardu primjerenija, jeftinija vozila?

Dio europskih analitičara smatra da Roubini iznosi stavove određenih interesnih grupa korporativne Amerike koje priželjkuju propast zajedničke europske valute. Neki ruski ekonomisti optužuju ga čak i da se ne bavi spašavanjem Europe nego 'kapitalizacijom svoje slave', a neki idu toliko daleko da ga optužuju da se bavi 'antieuropskom djelatnošću'.

Dr. Nouriel Roubini svjetski je ugled stekao nakon što je predvidio hipotekarnu krizu 2008. godine u SAD-u, koja je bila i početak gospodarske krize s kojom se danas suočavaju Europa, SAD i svijet u cjelini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi