PLENKOVIĆEV OPTIMIZAM

'Eurozona će biti super dok mi uđemo'

16.11.2011 u 14:39

Bionic
Reading

Predstavljanje publikacije 'Što donosi članstvo u Europskoj uniji' u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) poslužilo je novinarima da ispitaju držanog tajnika Andreja Plenkovića o cijelom nizu aktualnih pitanja vezanih uz odnose Hrvatske s Europskom unijom, od uvođenja eura preko troškova promidžbene kampanje do euroskepticizma

Zasad je u MVEPI-ju potrošeno oko 7,5 milijuna kuna u sklopu svih promotivno-informativnih aktivnosti kampanje o Europskoj uniji. Državni tajnik Andrej Plenković objasnio je da su sve zemlje koje su ulazile u EU imale takvu kampanju i da je to uobičajene u pristupnom procesu te da je to, dapače, njihova obaveza. Dio vezan uz uvođenje eura u publikaciji je predstavljen vrlo pozitivno, pa je novinare zanimalo ima li brošura problema s vjerodostojnošću s obzirom na situaciju u eurozoni.

Andrej Plenković je odgovorio da je eurozona jedna od užih oblika eurointegracija poput Schengenskog prostora i njoj se ne pristupa istovremeno nakon ulaska u Europsku uniju.

'Kada nova članica ulazi u Europsku uniju, ona ne ulazi tamo a la carte, već pristupa pravnoj stečevini Europske unije i ostalim politikama u cijelosti', rekao je državni tajnik za europske integracije. Plenković vjeruje da će u vremenu kada Hrvatska bude ulazila u eurozonu ona do tada već stabilizirati kroz usvajanjem efikasne politike nadnacionalne kontrole proračunskih manjkova u zemljama članicama. U okviru pregovora o članstvu razgovaralo se i o očekivanom datumu kada bi se Hrvatska trebala pridružiti eurozoni. 'Razgovaralo se o tome da to bude kroz tri godine od pristupanja, po prilici pet godina od sada, ali s obzirom na okolnosti teško je o tome davati decidirane stavove', poručio je Plenković.

Jandroković imao druge obaveze

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković bio je najavljen kao domaćin konferencije za novinare, ali je naknadno ispričan zbog drugih obaveza, pa je vođenje preuzeo državni tajnik Andrej Plenković. On je odbacio novinarsku insinuaciju da je Jandroković izbjegao doći na konferenciji kako se ona ne bi povezala s predizbornom kampanjom.

Plenković se nije složio ni s novinarskom primjedbom da nema dovoljno artikuliranih stavova u javnosti o eventualnim negativnim aspektima članstva u EU-u. 'Svakodnevno sam na skupovima koji se bave europskim temama i na njima sudjeluju predstavnici stranaka i udruga koje smatraju da imaju argumente kontra članstva Hrvatske u Europskoj uniji', rekao je državni tajnik dodajući da postoji i jedna parlamentarna stranka koja se protivi članstvu.

Ravnatelj Uprave za potporu procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, Zvonimir Frka-Petešić, rekao je i da su spotovi koji su rađeni u sklopu promotivne kampanje davali prostor euroskeptičnim temama jer su otvarali pitanja koja izazivaju skepsu i na koja su onda davali odgovor. Tu su pokušali dati prostor i takvom gledištu, objašnjava, i nisu željeli postavljati samo pozitivna pitanja.

Inače publikacija 'Što donosi članstvo u Europskoj uniji' tiskana je u 14 tisuća primjeraka i stajala je državni proračun 68 tisuća kuna.

'Namjena ove publikacije, koja je dostupna i na internetskim stranicama, jest da na sažet način uoči referenduma prikaže sve bitne aspekte svih 35 poglavlja u kojima su se vodili pregovori bitne aspekte o ugovoru o pristupanju i ključne aspekte o financijskoj omotnici koja je dogovorena i okviru pristupnog procesa Hrvatske u Europsku uniju', rekao je Plenković. Riječ je o još jednom sredstvu za informiranje naših građana o Europskoj uniji. Bit će distribuirana putem županija, gradova i općina. Kako će građani odlučiti na referendumu, vidjet ćemo nakon izbora, a po istraživanjima koje je naručio MVPEI, potporu članstvu daje oko 58 posto građana.