zbog ustaškog pozdrava

Europski sud za ljudska prava odbio Šimunićevu tužbu protiv Hrvatske

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 29.01.2019 14:42
  • Objavljeno 29.01.2019 u 14:42
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu odbio je raspravljati o tužbi koju je protiv Hrvatske podnio bivši hrvatski nogometni reprezentativac Josip Šimunić nakon što je pravomoćno kažnjen s 25 tisuća kuna zbog izvikivanja ustaškog pozdrava

Šimunić je 19. studenog 2013., nakon nogometne utakmice Hrvatske i Islanda, uzvikivao prema gledateljima ‘Za dom’, na što mu je publika uzvraćala ‘Spremni’.

Prema presudi hrvatskih sudova na koje se Šimunić žalio, taj pozdrav simbolizira službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske. Kazna mu nije izrečena prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, već prema Zakonu o suzbijanju nereda na športskim natjecanjima, jer se incident dogodio na maksimirskom stadionu.

Europski sud za ljudska prava, piše Telegram, danas je objavio odluku kojom Šimunićevu tužbu odbija. Objasnili su to zaključkom kako se u Šimunićevom slučaju ne radi ni o kakvom kršenju ljudskih prava zbog čega bi trebalo pokretati postupak protiv Hrvatske.

Sasvim precizno, sud iz Strasbourga zaključio je kako nije u njegovoj nadležnosti da analizira na koji način domaći, u ovom slučaju, hrvatski sudovi, provode hrvatske zakone, niti da analiziraju sudsku praksu. Osim toga, Šimunić se u postupcima u Hrvatskoj nikada nije žalio na činjenicu da izvikivanje ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’ nije kriminalizirano po hrvatskim zakonima. To mu automatski, prema proceduri Europskog suda za ljudska prava, uskraćuje mogućnost da se na tom sudu žali na tu činjenicu.

  • +10
  • +7

Joe Šimunić

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Referirajući se na dio Šimunićeve tužbe u kojem se požalio da mu je uskraćena sloboda izražavanja, Europski sud za ljudska prava ocjenjuje kako se to pravo ne odnosi na onu vrstu govora koja proklamira mržnju ili nasilje.

“Hrvatski sudovi kaznili su Šimunića na osnovu Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima za što su imali legitimno utemeljenje u borbi protiv nereda, te rasizma i diskriminacije na stadionima”, napominje se u odluci od odbačaju Šimunićeve tužbe. U nastavku opravdavaju presudu protiv Šimunića jer je uzviknuo pozdrav korišten u totalitarnom režimu.

“Kao poznati nogometaš i idol mnogim navijačima Šimunić je morao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja tog povika na ponašanje publike i morao se od toga suzdržati”, poručuje Europski sud za ljudska prava koji je zadovoljan i visinom kazne koju je u konačnici dobio Šimunić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!