'ZLOUPOTREBA PRAVA'

Europski sud za ljudska prava odbacio Glavaševu tužbu

06.10.2016 u 15:25

Bionic
Reading

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) odbacio je danas tužbu Branimira Glavaša utvrdivši da je zlouporabio svoje pravo na tužbu, izvijestio je Ured zastupnika Republike Hrvatske pred ESLJP-om. Protiv ove odluke nije dopušteno niti jedno pravno sredstvo i ona je konačna danom donošenja

Glavaš je, podsjetimo, postupak pred Europskim sudom za ljudska prava (ESLJP) pokrenuo zbog prekomjerne duljine trajanja postupka pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske, pozivajući se na članak 6. Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

Tijekom postupka pred ESLJP-om Glavaš je u nekoliko navrata istupao u hrvatskim medijima te naveo da je odbio nagodbu s Republikom Hrvatskom u postupku pred ovim Sudom i pritom javno obznanio novčani iznos koji mu je država ponudila u tu svrhu.

S obzirom na to da su detalji o postupku sklapanja nagodbe povjerljive prirode i da je Glavaš na to prethodno bio upozoren, ali je ipak povrijedio pravilo o povjerljivosti postupka sklapanja nagodbe, Europski sud smatra da je zlouporabio svoje pravo na tužbu ESLJP-u.

Protiv ove odluke nije dopušteno niti jedno pravno sredstvo i ona je konačna danom donošenja, ističe se u priopćenju Ureda zastupnika RH pred ESLJP-om na čijoj će internetskoj stranici odluka Europskog suda biti objavljena nakon što bude prevedena na hrvatski jezik, a već sad je dostupna na internetskoj stranici ESLJP-a na engleskom jeziku.