rasprava u eu parlamentu

Europski šef diplomacije: Afganistanska kriza nije gotova, neophodan je razgovor s talibanima

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 14.09.2021 17:35
  • Objavljeno 14.09.2021 u 17:35
Josep Borrell

Josep Borrell

Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je eurozastupnicima u utorak da afganistanska kriza nije gotova i da EU mora razgovarati s talibanima ako želi pomoći afganistanskom narodu.

"Kako bismo imali ikakve šanse utjecati na događaje, nemamo drugu mogućnost nego se angažirati s talibanima", rekao je Borrell i dodao da to "ne znači priznanje" talibanske vlade.

Krizu u Afganistanu treba promatrati kao "tragediju za afganistanski narod, veliki korak unatrag i promjenu međunarodnih odnosa", rekao je šef europske diplomacije.

Talibani su nakon 20 godina ponovno preuzeli vlast u Afganistanu, a SAD je povlačenjem snaga okončao svoj najdulji rat.

Borrell je dodao da će se iz ove krize morati izvući lekcije, vidjeti kako će izgledati odnosi EU-a sa SAD-om i što će biti sa sigurnosnom i obrambenom politikom EU-a.

Eurozastupnici su se složili da je nužno osigurati humanitarnu pomoć Afganistancima, pomoći onima koji žele otići, podupirati susjedne zemlje Afganistanu u primanju izbjeglica i izvući lekciju za budućnost, a belgijska eurozastupnica Hilde Vautmans (Renew) najglasnije je pozvala na europsku obrambenu uniju.

"Potrebna nam je stvarna europska obrambena unija sa stvarnom europskom vojskom. Ako sada nije trenutak, kada će biti", upitala je Vautmans. 

Eurozastupnica Željana Zovko (HDZ/EPP) smatra da će "ulaganje u obranu i sigurnost granica biti ključno" u idućem razdoblju. Više se ne dovodi u pitanje da "moramo opremati vojsku, da se mora ići prema većoj operativnosti i koordinaciji europskih vojnih snaga", rekla je Zovko hrvatskim novinarima u Strasbourgu. 

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula (SDP/S&D) rekao je na plenarnoj sjednici da "humanitarna pomoć, zaštita ljudskih prava, osobito žena, trebaju ostati prioriteti EU-a". Ranije je hrvatskim novinarima rekao da "EU mora pomoći svima onima koje talibanski režim direktno ili indirektno ugrožava, ali na način da se ne dopuste neregularne migracije na teritoriju EU-a". 

Što se tiče Hrvatske, Picula je uvjeren da se "ne treba bojati nekog velikog izbjegličkog vala iz Afganistana", dok Zovko smatra da će članice EU-a "trpjeti posljedice onoga što se dogodilo" u toj zemlji. 

"Sve pogranične zemlje će u budućnosti imati veliki problem s minimiziranjem štete od migrantskih valova koji će biti posljedica ovakvih povlačenja. Ono što se očekuje od Europske unije, i što je konačno artikulirano na zadnjim sastancima s Borrellom, da iz ovoga izvučemo lekcije, da NATO i transatlantsko partnerstvo treba biti čvrsto i jako, a mi moramo apsolutno znati na koji način štititi svoje interese", rekla je Zovko

Zovko je dodala da se "EU oduvijek oslanjala na velikog brata, SAD, i sada je postala svjesna da je živjela u nekom 'lalalandu'". 

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!