STUP DIMA OD 10 KILOMETARA

Europski aerodromi zatvoreni zbog vulkana!

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.04.2010 17:32
  • Objavljeno 15.04.2010 u 12:07
Vulkan na Islandu

Vulkan na Islandu

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Nakon što je jučer aktivni vulkan na Islandu izbacio u zrak svu silu pepela i dima, niz europskih zračnih luka zatvoren je za promet. Poremećaj u europskom zračnom prometu zbog širenja vulkanske prašine mogao bi potrajati 48 sati, priopćila je u četvrtak europska agencija za kontrolu zračnog prometa Eurocontrol

Tako su zrakoplovi prizemljeni na nizu aerodroma u Švedskoj, Finskoj, Norveškoj, Irskoj i Velikoj Britaniji. I dva izuzetno prometna britanska aerodroma, Heathrow i Stansted, najavili su zatvaranje prometa danas od podneva.

Zračne luke u Oslu i Amsterdamu počele su otkazivati neke letove zbog stupova dima i pepela visokih nevjerojatnih sedam do deset kilometara, koji se dižu iz vulkana Eyjafjallajokull na Islandu.

Vulkanski pepeo sadrži čestice pijeska i stakla koje mogu ozbiljno oštetiti avionske motore ukoliko dospiju u njih. Oblak opasnog vulkanskog pepela nošen blagim jugoistočnim vjetrom mogao bi se, prema nekim predviđanjima, tokom noći proširiti iznad cijele Europe.

Svi putnici koji putuju zrakoplovima u smjeru zapadne ili sjeverne Europe trebali bi prije polaska provjeriti je li njihov let otkazan ili ne.

'Erupcija vulkana na Islandu, zbog koje je obustavljen zračni promet u sjevernoj Europi jer vulkanski pepeo leti šest kilometara uvis, pojačala se', izjavio je u četvrtak jedan stručnjak.

Erupcija ispod ledenjaka Eyjafjallajokulla, deset puta snažnija od one koja je u ožujku izbila u blizini, ne pokazuje znakove smirivanja nakon više od 24 sata aktivnosti, izjavio je vulkanolog s islandskog sveučilišta, Armannn Hoskuldsson.

'Postaje sve jača, ali neće biti lave jer je riječ o eksplozivnoj erupciji', kazao je za Reuters.

Tisuće hektara zemlje istočno od vulkana pokrivene su debelim slojem pepela, a oblak pepela zaklonio je sunce na nekim područjima uzduž južne obale Islanda, izvijestili su lokalni mediji.

Većina od 700 evakuiranih stanovnika i dalje je smještena u centrima Crvenog križa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!