PRIHVAĆENA KANDIDATURA

Europska komisija za razvoj prihvatila projekt: Slijedi obnova neuređenog romskog naselja u Kutini

09.12.2022 u 16:24

Bionic
Reading

Neuređeno kutinsko romsko naselje s mnogim komunalnim problemima uskoro će biti katastarski, infrastrukturno i komunalno uređeno jer je Europska komisija za razvoj prihvatila projekt Grada Kutine za poboljšanje stanja u tom naselju, istaknuto je u petak na sastanku u tom gradu

Europska komisija za razvoj prihvatila je kandidaturu kutinskog projekta 'Korak po korak ka održivoj uključenosti – unaprjeđenje romskog naselja u Kutini u smjeru opremljenosti, otpornosti i održivosti' u sklopu inicijative Novog europskog Bauhausa.

Projekt, koji je prijavio Grad Kutina u suradnji s Razvojnom agencijom Mrav, Europska komisija odabrala je kao jedan od 20 najboljih u Europi te je izabran za potporu u realizaciji. Također je prihvaćen i program Grada Dubrovnika, projekt TUP, prenamjena bivše industrijske zone. Svrha je projekta u Kutini, kako je rečeno, obnoviti i poboljšati stanje na području romskog naselja dok se ne postigne infrastrukturno opremljen, funkcionalan, otporan i održiv dio grada s dobro integriranom zajednicom.

Nakon nekoliko sastanaka stručnih timova, u petak je održan je prvi širi radni sastanak o provedbi projekta u nazočnosti stručnjaka koji će pomoći u njegovoj realizaciji, predstavnika romske manjine i drugih. Na sastanku su, među ostalima, s projektom upoznati i saborski zastupnik Veljko Kajtazi i predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara Suzana Krčmar.

Osim što je projekt predstavljen javnosti, na sastanku je bilo riječi o programu tehničke pomoći i specifičnim aktivnostima u daljnjoj provedbi projekta. Koordinator programa Novog europskog Bauhausa za projekte u Kutini i Dubrovniku Aleksandar Vicko zahvalio je na dobroj suradnji i pripremama, ističući kako slijedi drugi i najvažniji dio kutinskog projekta u aplikaciji tehničke pomoći. Podsjetio je da je inicijativa utemeljena 2020. godine radi unaprjeđenja kvalitete života. Ove je godine, kako je rekao, kandidirano više od 80 projekata, među kojima i dva hrvatska, koja su vrlo dobro ocijenjena.

Kajtazi zadovoljan jer je projektom obuhvaćena romska zajednica

Ovaj projekt je po svojim karakteristikama drugačiji od drugih, uglavnom soft projekata, rekao je Veljko Kajtazi i izrazio zadovoljstvo što je projektom obuhvaćena romska zajednica.

'Romska zajednica je na ovom području već 700 godina i prvi put se prilazi uređenju njihova naselja. Sada će i moji Romi imati iste uvjete života kao i drugi građani, pa podupiremo program. Sada Romi više neće biti promatrači, nego će biti neposredno uključeni u projekt', rekao je Kajtazi.

Kutinski gradonačelnik Zlatko Babić rekao je kako to što je kutinski projekt bio među najboljima od 80 projekata znači da je vrlo dobro pripremljen te da su predstavnici Europske komisije prepoznali kutinsku ideju.

'Vjerujem da ćemo uz daljnju suradnju projekt uspješno ostvariti na zadovoljstvo više stotina stanovnika romskog naselja u Kutini. Čestitam svima uključenima u projekt, posebno kutinskoj Razvojnoj agenciji Mrav i nositeljici projekta Ani Mariji Benčić', rekao je Babić. Za cjelodnevnog boravka u Kutini sudionici sastanka održali su i više odvojenih razgovora, a posjetili su i kutinsko romsko naselje.