pristupni pregovori

Europska komisija: Ukrajini i Moldaviji pozitivne preporuke, BiH uvjetna

08.11.2023 u 14:08

Bionic
Reading

Europska komisija je u srijedu preporučila otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, a Bosni i Hercegovini poručila da će to učiniti kad zemlja dostigne potrebni stupanj usklađenosti s kriterijima za članstvo

Komisija je uz to preporučila da se Gruziji odobri kandidatski status.

Iduće izvješće o napretku te četiri zemlje bit će najkasnije u ožujku 2024.

“Danas je povijesni dan jer Komisija preporučuje Vijeću (državama članicama) otvatranje pregovora s Ukrajinom i Moldavijom", izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, predstavljajući godišnje izvješće o napretku zemalja aspirantica za članstvo.

"Komisija također preporučuje otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom kada postigne potrebni stupanj usklađenosti s kriterijima za članstvo”, dodala je.

Odluku o tim preporukama donijet će čelnici država članica EU-a na svom samitu sredinom prosinca. Za to je potrebna suglasnost svih članica.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, Von der Leyen je rekla da Komisija prepoznaje neke pozitivne političke i pravne korake, poput formiranja Vijeća ministara u siječnju ove godine te da ima napretka u borbi protiv organiziranog kriminala i pranja novca.

S druge strane, “također bilježimo sa zabrinutošću razne neustavne zakone koje su usvojili predstavnici Republike Srpske”, rekla je Von der Leyen.

“Otvorili smo širom vrata i pozivamo Bosnu i Hercegovinu da kroz njih prođe. Za to je naravno potrebno pokazati rezultate, ali vrata su širom otvorena za pristupne pregovore”, rekla je von der Leyen.

Ukrajini slijedi borba protiv korupcije

Predsjednica Komisije za Ukrajinu kaže da se odluka o početku pregovra može donijeti čim ispuni preostale uvjete koji se odnose na jaču borbu protiv korupcije, usvajanje zakona o lobiranju u skladu sa standardima EU-a i jačanje prava nacionalniih manjina.

Usprkos ruskom agrsivnom ratu koji prijeti samom opstanku Ukrajine, zemlja je provela preko 90 koraka koje je Komisija postavila u prošlogodišnjem izvješću, rekla je.

“Također preporučujemo Vijeću da usvoji pregovorački okvir kada Ukrajina provede reforme koje su u tijeku, o čemu ćemo podnijeti izvješće u ožujku 2024.”, rekla je von der Leyen.

Iako Moldavija nije izravno suočena s ratom, konstantno se pokušava destabilizirati njezina demokracije i ona također snosi posljedice rata u Ukrajini.

“Ali, poput Ukrajine, Moldavija je poduzela značajne reformske napore, primjerice u području pravosuđa, ubrzala rad u borbi protiv korupcije i oraniziranog kriminala”, kaže predsjednica Komisije, dodajući da je toj zemlji preostalo donijeti još nekoliko mjera kako bi Vijeće moglo usvojiti pregovarački okvir.

U pogledu Gruzije, čija proeuropski usmjerena predsjednica Salome Zurabišvili optužuje vladu za proruske stavove, Komisija ističe da podupire “istinske težnje goleme većine njezinih građana da se pridruže Europskoj uniji”.

“Te težnje trebale bi se više oslikavati u radu vlasti koje bi morale više surađvati s oporbom i civilnim društvom u pitanjima nacionalnog interesa”, rekla je von der Leyen.

“Komisija preporučje da se Gruziji dodijeli status kandidata pod uvjetom da vlada poduzme važne reformske korake”, rekla je von der Leyen.