KRIZA U BRODOGRADNJI

Europska komisija se konačno oglasila o Uljaniku, evo što su rekli

06.09.2018 u 18:29

Bionic
Reading

Europska komisija je potpuno svjesna važnosti brodogradilišta Uljanik za regiju Istre. Pozorno pratimo razvoj događaja i poteze hrvatske Vlade oko da se osiguraju plaće i aktiviraju jamstva za otkazane narudžbe, izjavio je glasnogovornik Europske komisije

'Znamo da je brodogradilište Uljanik u financijskim problemima već niz godina, zbog štetnih posljedica financijske krize na sektor brodogradnje općenito kao i da je tvrtka imala poteškoća prilikom dogovaranja novih poslova', navodi se dalje.

Glasnogovornik je podsjetio da je u siječnju 2016. godine Europska komisija odobrila, u skladu s pravilima Europske unije o državnim potporama, Hrvatskoj da dodijeli brodogradilištu Uljanik državno jamstvo za kredit od 96 milijuna eura.

Takva vrsta državne pomoći povlači za sobom restrukturiranju dotične tvrtke kako bi se osigurala održivost društva i zagarantiralo da je novac poreznih obveznika iskorišten učinkovito.

Da bi se u Istri očuvala radna mjesta na održivoj osnovi, plan restrukturiranja mora biti vjerodostojan i odražavati povjerenje tržišta u sposobnost Uljanika da se vrati dugoročnoj održivosti bez kontinuirane državne potpore. To se treba pokazati osobito od strane dionika na tržištu ili same tvrtke koja pridonosi planiranim troškovima restrukturiranja. Konačno, plan u svojoj srži mora biti fer u odnosu na cjelokupnu europsku brodogradnju.

Glasnogovornik je poručio da je Komisija dobila nacrt plana restrukturiranja brodogradilišta Uljanik i da su su u bliskom kontaktu s hrvatskim vlastima. 'Rasprave uključuju složena pitanja, a ne možemo prejudicirati ishod naše procjene koja je u tijeku ili vremenski raspon mogućih sljedećih koraka', navodi se u izjavi Europske komisije.

Izjava glasnogovornika dolazi pred sam posjet europske povjerenice za tržišno natjecanje Margarethe Vestager Zagrebu u petak. Plan restrukturiranja Uljanika poslan je u Bruxelles 13. srpnja, a ministar gospodarstva Darko Horvat je u srijedu na Hrvatskom radiju najavio kako očekuje prvu neslužbenu reakciju na program restrukturiranja iz Bruxellesa u petak od povjerenice Vestager.

  • +15
Radnici Uljanika i dalje prosvjeduju zbog neisplaćenih plaća Izvor: Cropix / Autor: Danijel Bartolic / CROPIX