nekoliko uvjeta

Europska komisija predložila kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu

12.10.2022 u 15:13

Bionic
Reading

Europska komisija predložila je u srijedu da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status pod uvjetom da poduzme niz reformi i usvoji nekoliko zakona u području sudstva, borbe protiv korupcije i slobode izražavanja, izjavio je povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi

"Europska komisija preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status, podrazumijevajući da će poduzeti određene reforme", rekao je Varhelyi predstavljajući izvješće o proširenju i napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata na putu prema EU-u.

Varhelyi je istaknuo i izbornu i ustavnu reformu kao hitni prioritet.

“Ovo je ponuda Bosni i Hercegovini i njezinim građanima, a politička elita treba bi to pretvoriti u stvarnost. Očekujemo brzu uspostavu vlasti nakon provedenih izbora kako bi se provodile reforme”, rekao je Varhelyi dodajući da bi dodjela kandidatskog statusa mogla biti moguća u prosincu.

Istaknuo je da 14 prioriteta koje BiH treba provesti i koji su ranije bili uvjet za kandidatski status ostaju neupitni i da se bez njihova ispunjavanja neće moći započeti pristupni pregovori.