TPORTAL OTKRIVA

Europska komisija istražuje financiranje Dinama!

03.11.2014 u 10:53

Bionic
Reading

Europska komisija započela je istraživati dugogodišnje financiranje GNK Dinama iz proračuna Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga i Turističke zajednice Zagreba zbog sumnji u nelegalne potpore i narušavanje tržišnog natjecanja, doznaje tportal

Prije nekoliko tjedana Komisija je uzela u rad prijavu koja joj je dostavljena iz Hrvatske, a potom i službeno zatražila očitovanje hrvatske vlade. Od 1. srpnja prošle godine upravo je EK preuzela nadležnost nad državnim potporama koje utječu na trgovanje unutar Europske unije, a kako se svi sportski klubovi smatraju trgovačkim društvima i kako je Dinamo u posljednjih desetak godina sudjelovao u europskim natjecanjima - moguće je da je, zahvaljujući gradskim milijunima, narušio pravila tržišnog natjecanja.

Prijava Bruxellesu nastavak je procesa koji se donedavno vodio pred Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), kojoj je devetero malih dioničara Hajduka prijavilo sumnjivo financiranje zagrebačkog kluba. Nakon gotovo jednogodišnjeg postupka AZTN se proglasio nenadležnim, uz dosta neobično objašnjenje da su Bandićeve potpore Dinamu bile u skladu s internim dokumentima Grada Zagreba. Ipak, odmah nakon toga zagrebačka gradska vlast promijenila je formalni model potpore klubu i sva sredstva opravdala 'ulaganjima u omladinsku školu' i 'naknadom za korištenje stadiona', što su teoretski jedine mogućnosti kojima bi se javni novac mogao slijevati u profesionalne klubove. Ipak, detaljna struktura potrošenog novca nikada nije objavljena.

Dotad, do procesa pred AZTN-om, Bandić je financijski podupirao i 'troškove međunarodnih natjecanja', 'plaće trenera i vrhunskih sportaša' ili 'pripreme momčadi', što je po Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja nedopušteno. Ni za jednu potporu nije zatražena ni dozvola te agencije, što je samo po sebi također kršenje zakona.

Dinamo je u proteklih osam godina potrošio ukupno 245 milijuna kuna iz proračuna Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga i Turističke zajednice Zagreba, barem koliko je poznato iz javno dostupnih izvora. Rekordne 2007. godine u klub se slilo 39,6 milijuna kuna javnog novca, godinu dana kasnije 34 milijuna kuna, a ove godine iznos je spao na 22 milijuna kuna. Doduše, u 2014. godini na snagu je stupila nagodba o plaćanju još 15 milijuna kuna na osnovi prekršenog ugovora sa Zagrebačkim holdingom; istražitelji su prije nekoliko mjeseci češljali taj posao, no navodno nisu uspjeli pronaći nezakonitosti.

Proces pred Europskom komisijom, pretpostavlja se, trajat će najmanje godinu dana, a u slučaju da ona proglasi potpore nelegalnima, Dinamo bi ih morao vratiti u zagrebački proračun, sa zateznim kamatama.

Proračun Grada Zagreba za 2015. godinu umjesto pritvorenog Milana Bandića predložit će njegova zamjenica Sandra Švaljek i bit će zanimljivo vidjeti kako će se ona postaviti prema javnom financiranju de facto privatnog kluba iz Maksimira.